Legenda lendavskega speedwaya: Artur Horvat

Nadaljujemo s prispevki o lendavskem spidveju. Tokrat bomo predstavili najuspešnejše voznike takratnega Amd Gorenje Varstroj.

Artur Horvat ( Arti )

Eden najuspešnejših speedwayistov iz petišovskega kluba je bil nedvomno Artur Horvat, ki je svojo športno pot začel leta 1981. Veljal je za enega od talentov jugoslovanskega speedwaya in bil zavoljo svoje »mehkobe« ter športnega odnosa do sotekmovalcev pogosto prikrajšan za večje uspehe. Bil je zanesljiv dirkač, saj je le redko padel. Tekmovati je pričel v obdobju, ko je bil prvi dirkač Lendave Štefan Kekec, kateremu so namenjali največjo pozornost, medtem, ko so bili drugi dirkači prikrajšani za podporo pri hitrejšem razvoju in vzponu v vrh jugoslovanskega speedwaya.

Leta 1987 je Arti osvojil naslov državnega prvaka jugoslavije. Hkrati je bil to tudi največji uspeh v njegovi več kot desetletni karieri. Bil je tudi trikrat državni podprvak v nekdanji državi ( 1988 in 1989). Na stezo v Petišovce je rad pripeljal mlade fante in jih navduševal za dirkanje na speedwayskem ovalu. Z velikim ponosom se spominjamo predvsem dveh dirk. Prva je bila dirka za zlato čelado v Petišovcih leta 1984, kjer se je pomeril z legendarnim Ivanom Maugerjem. Druga je bila 27. maja 1989 v Natschbachu (A), na takrat prestižni dirki za Pokal Johnya Hoskinsa, ko je nastopilo 15 državnih prvakov,med drugim tudi Per Jonsson (S). Jan O. Pedersen (DK) in Simon Wigg ( GB) . Arti je na dirki nastopil kot podprvak, saj je bil za leto 1988 Zvonko Pavlic poškodovan.Večjih mednarodnih uspehov Artur ni dosegel, pač pa je bil vrsto let v vrhu jugoslovanskega speedwaya. Tekmovalno kariero je konča leta 1995.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja