Kupec Term Lendava je sklad Comitatus, ki je v 100-odstotni lasti madžarske države

Kupec Term Lendava je sklad Comitatus, ki je v 100-odstotni lasti madžarske države

Za hotel Lipa, apartmajsko naselje Lipov gaj, kamp, pet hotelskih bazenov, wellness del ter zemljišče, kjer se da zgraditi še en hotel, bodo Madžarski sklad Comitatus odšteli devet milijonov evrov, kar je tri milijone evrov več kot je bil pripravljen po neuradnih, a zanesljivih, informacijah plačati drugi najboljši ponudnik.

Posel bo sicer predvidoma končan šele v začetku prihodnjega leta, saj morajo v Savi premoženje pred tem še izčleniti v novo družbo. Terme Lendava so namreč pred leti pripojili v družbo Sava Turizem.

Ali nas Madžari okupirajo? Prosim, no…

Ali je kateri od teh kriterijev izpolnjen v primeru Term Lendava? Oprostite, Terme Lendava, kolikor koli jih imamo radi, niso naložba, ki bi – kdorkoli jo kupi – lahko ogrozila varnost in javni red ter zakonitost v Sloveniji. Razen, če slučajno kdo ne misli, da gre za okupacijo lendavske pokrajine. Ta pomislek bomo takoj zavrgli.

Pojdimo torej k drugemu vprašanju. Ali je Orban avtokrat, ali je Madžarska avtokracija ali demokracija? Ali je lahko po tej plati nevarna naložba madžarskega državnega sklada v lendavske terme? Madžarska je demokracija. Čeprav se lahko s stališči Orbana ne strinjamo, čeprav ne razume več konceptov evropske demokracije in pravic, čeprav je nesprejemljiv njegov način dela (recimo gradnja ozkotirne železnice za vlakec v njegovem rodnem kraju iz denarja drugih ljudi), je Madžarska nesporno demokracija. Je demokracija v primerjavi s Slovenijo in Evropo, in je demokracija v primerjavi z Rusijo ali pa s Kitajsko, ki to itak ni.

Ali je bolje, da je lastnik slovenska država, ali je bolje, da je to madžarska država? Slovenska država ni ponudila ne plačala devet milijonov evrov in se z davkoplačevalskim denarjem Slovencev niti ni potegovala za nakup. Hvala bogu. Razumemo, da se to vprašanje lahko pojavi. Ampak to je vprašanje, ali je dobro Gorenje prodati kitajski državi? Hisense, kupca Gorenja, namreč kontrolira kitajska država. Ta seveda ni demokratična in Gorenje je za državo morda bolj sistemsko od Term Lendava. Ampak brez državnega kitajskega denarja je Gorenju, lastnikom, upnikom, zaposlenim, celemu Velenju in regiji trda predla.

Nismo slišali, da bi se Zdravko Počivalšek, minister Cerarjeve vlade, postavil proti prodaji Gorenja Kitajski. Edina je bila Levica. Omenimo tudi, da se država ne Cerarjeva politika nista otepali madžarskega državnega denarja za drugi tir.

Tako da, če se postavljate proti Madžarom v Termah Lendava – je treba vedeti, kaj je bila  in ne kaj bi bila  boljša rešitev. Seveda pa za poslovne odločitve odgovornost nosi uprava družbe, v tem primeru Save. Izvršni direktor je Gregor Rovanšek, družbo zastopa skupaj s predsednikom upravnega odbora ali namestnikom predsednika upravnega odbora. To pa sta Klemen Boštjančič in Dejan Rajbar.

Vir: Finance

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja