Krizne razmere v Lendavi a Center za zaščito in reševanje še vedno prazen

V Sloveniji so okužbo z novim koronavirusom do 14. ure potrdili pri 89-ih ljudeh. Vlada bo na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razglasila epidemijo. To je potrebno razglasiti zaradi lažjega dela na terenu, s tem pa bo tudi civilna zaščita dobila pravno podlago, da bo lahko nemoteno izvajala naloge.

Kot smo že dopoldne poročali so v Lendavi zabeležili prvega pacienta, ki so mu testi potrdili okužbo s koronavirusom.

Okužena oseba je trenutno v karanteni, a po neuradnih informacijah bi naj pred potrditvijo okužbe bil v stiku z ljudmi, zato pričakujemo, da ne bo osamljen primer okužbe v Lendavi.

V Lendavi imamo nov Center za zaščito in reševanje, ki ga potrebujemo ne samo zaradi visoke požarne ogroženosti ampak zaradi zavedanja, da bodo posledice podnebnih sprememb vse večje, kot so neurja, poplave, suše in zaradi kriznih zdravstvenih dogodkov, ki smo jim priča s širjenjem corona virusa.

Center za zaščito in reševanje je bil zgrajen v letu 2019 in v mesecu maju je sledila pridobitev uporabnega dovoljenja in kmalu tudi odmevna otvoritev s predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Pričakovalo se je, da bo center predan svojemu namenu, kar se ni zgodilo. 

[pdf-embedder url=”http://lendava-on.net/wp-content/uploads/2020/03/UE-1.pdf” title=”UE”]

 

Namesto predaje objekta namenu se je župan Janez Magyar odločil, da objekta ne da v uporabo, saj je za objektom nezavarovano plazovito območje, kar pomeni nevarnost za objekt kot za ljudi.

Če bi bilo kaj nevarnega bi Upravna enota Lendava uporabno dovoljenje preklicala, kar pa ni storila. Glede na trenutne krizne razmere bi center moral na polno delovati. Mnenje s katerim župan upravičuje neodprtje centra se nanaša na erozijo zemljine za objektom in se ga lahko zaščiti z mrežo, kar ni velik strošek, kar pa bi že moralo biti opravljeno. Celotna zadeva ne predstavlja takšnega problema, da se center ne bi mogel dati v uporabo. Še ena javna škoda.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja