KRATKA ZGODOVINA NAMIZNEGA TENISA V LENDAVI

NAMIZNI TENIS V LENDAVI

Namizni tenis zavzema častno mesto v športnem življenju lendavske občine, čeprav se je nemalokrat boril s težavami. Po masovnosti in še posebej po doseženih rezultatih se je lendavski »ping-pong« prebil izven meja naše občine. Ko govorimo o uspehih, moramo v prvi vrsti omeniti prizadevanja očetov lendavskega namiznega tenisa, inženirja Štefana Klemenčiča in Janeza Simoniča. Omenjena navdušenca sta z dolgoletnim potrpežljivim in predanim delom klesala talente, ki so njun trud pošteno vračali z rezultati in mladostnim poletom.

Rekli smo že, da so se obetavni igralci rojevali v rokah dveh zanesenjakov, in to z meteorsko hitrostjo. Veliko jih je, ki so zaslužili, da jih omenimo, pa tudi taki so, ki so se za ta šport ogreli v zgodnji mladosti, spoznali skrivnosti bele žogice in nato razočarani zapustili »zelene mize« v temni in hladni dvorani TVD Partizana, kjer so vsa leta domovali naši »pingpongaši«.

NOVE ŠPORTNE DVORANE

Nova športna dvorana osnovne šole Drago Lugarič, nove šolske dvorane in telovadnice zgrajene v 70- letih so odprle vrata slehernemu otroku pa tudi občanom različnih starosti. Vse to je pripomoglo k temu, da je bil namizni tenis gotovo eden najpriljubljenejših športnih panog v občini. To dokazujeta tudi dve občinski namiznoteniški ligi, številni klubi in veliko dela, ki  ga je v tistem času uspešno opravljal v organizacijskem smislu strokovni odbor za namizni tenis.

ŠTEVILNI IGRALCI DOSEGAJO IZJEMNE USPEHE

Tudi dobra stara dvorana TVD Partizana je bila nekoč urejena, postala je prijetnejša, svetlejša, toplejša in v njej so se znova kuli načrti za nove uspehe. Končno, Lendavčani so postali republiški »prvoligaši« — z ekipo, ki je med najmlajšimi v ligi.
Če bežno prelistamo zgodovino našega namiznega tenisa, bomo zasledili veliko število naslovov pomurskih prvakov, čeprav je bil namizni tenis prav v Pomurju izredno razvita športna panoga. Branko Frančeškin je leta 1965 osvojil naslov republiškega pionirskega prvaka, leta 1975/76 je njegov uspeh ponovil tudi Srečko Golenko. Leta 1980 je Feri Šimonič na Olimpijadi invalidov na Nizozemskem osvojil dve zlati medalji za reprezentanco Jugoslavije, na poletnih paraolimpijskih igrah v Seoulu pa je osvojil zlato medaljo. Veliko je pripomogel k ekipni medalji Jugoslovanov in hkrati postal paraolimpijski zmagovalec v tekmovanju posameznikov.

Se nadaljuje.

Ing. Štefan Klemenčič (levo) in Janez Simonič (desno) in Franc Šimonič (skrajno levo)
Trener Janez Šimonič s svojo ekipo.
Namizni tenis se je igral pri Tvd Partizanu. Fotografije je iz leta 1958.

 

Mladi igralci namiznega tenisa s svojim trenerjem Janezom Šimoničem. Nekje v 60. letih prejšnjega stoletja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja