Končan SLO24ULTRA maraton v Dobrovniku

Pretekli vikend se je na vzhodu Slovenije, s startom in ciljem pri Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, tretjič odvijal edini slovenski kolesarski ultra maratonski dogodek.

Po odličnih izvedbah v letih 2016 in 2017 je bil maraton ponovno izbran za Evropsko prvenstvo WUCA v 12 & 24-urnem kolesarjenju. Idejni projekt našega ultra-maratonskega kolesarja Marka Baloha o izvedbi 24-urne preizkušnje v Sloveniji, je s podporo občin Dobrovnik in Turnišče že v slabih treh letih postal ena izmed najbolje organiziranih tovrstnih dirk v svetu in zahvala gre celotni organizacijski ekipi.

12 in 24 ur je 46 kolesarjev in kolesark iz Slovenije in Evrope kolesarilo na ravninskem, 11 km dolgem krogu Dobrovnik-Turnišče-Renkovci-Dobrovnik. Start je bil v soboto, 14. julija 2018 ob 12. uri, konec pa v nedeljo 15. julija 2018 ob 12. uri. Preizkušnja je bila namenjena solo tekmovalcem in tekmovalkam ter 4-članskim ekipam. Potekala je pod okriljem Svetovne ultra-kolesarske zveze (WUCA) in je letos štela za Evropsko prvenstvo te zveze. Tekmovanje se je odvijalo v zelo vetrovnem pa kljub temu lepem vremenu, ki ga je v soboto zvečer za slabo uro prekinil precej močan naliv. To tekmovalcev ni ustavilo, temveč jih je le malce upočasnilo. Na lepi, ravninski in hitri trasi ter ob odlični organizaciji in zavarovanju s strani gasilcev (PGD Dobrovnik, PGD Žitkovci, PGD Strehovci, PGD Renkovci in PGD Turnišče) se je hitro pokazalo, da bodo prevožene razdalje kolesarjev ekstremne. Po petih urah je bila povprečna hitrost najhitrejših posameznikov in ekip skoraj 42km/h. Po dobrih petih urah je prišlo do edine nesreče na dirki, skupinskega padca večjega števila kolesarjev v vodilni skupini. Najbolj sta jo skupila Gregor Omejec, ki je bil na dobri poti proti stopničkam na Evropskem prvenstvu 24h in član ekipe Ocean Orchids Cycling Team Simon Gjerkeš, ki sta oba končala v bolnici z zlomljenima ključnicama. Za Grega je bila dirka seveda končana, medtem ko je ekipa Ocean Orchids Cycling Team nadaljevala dirko s preostalimi tremi člani ekipe, a žal brez Simona, ki je bil letos odlično pripravljen, kar je pokazal že na DOS, kjer je bil član bronaste ekipe.

Zmaga v 12-urni preizkušnji se je odločala med dvema tekmovalcema.
Erik Rosenstein, Društvo Biciklus (487km, povprečna hitrost 40km/h), je v predzadnjem krogu napadel in zmagal pred Borisom Praznik (JB Team) z enim krogom manj. Tretje mesto je dosegel Jegrišnik Uroš (Triatlon klub Velenje). V ženski 12-urni preizkušnji je zmagala domačinka Darja Horvat (Ocean Orchids Cycling Team), drugo mesto je pripadlo Mojci Mlakar in tretje Romani Čuček (KD Špica Ptuj).

V 24-urni preizkušnji je zmaga šla po pričakovanju v roke že dvakratnega zmagovalca Slo24Ultra, Alojza Poglavca. Lojz Lokomotiva je prevozil 858km s povprečno hitrostjo 35,54km/h! Alojza v avgustu čaka še tretja letošnja ultra-kolesarska preizkušnja Dirka okoli Avstrije in v naslednjem letu morda tudi legendarni RAAM – Dirka preko Amerike. Na naši preizkušnji se je boj za drugo mesto, po padcu in odstopu Gregorja Omejca in Francoza Pereza, odvijal med Šmonom in Kovačičem. Drugo mesto je na koncu osvojil Matic Šmon (Ocean Orchids Cycling Team) in tretje Branko Kovačič (Team Branko Kovačič).

Ekipi Infiniti in Ocean Orchids Cycling Team sta pripravili pravo poslastico za navijače in sta se izmenjevali v vodstvu vse do jutra. Ekipa Ocean Orchids Cycling Team, ki se ji je poznala utrujenost zaradi vožnje z le tremi kolesarji, je po nekaj napadih popustila in ekipa Infinity si je v zadnjih nekaj urah pridobila en krog prednosti. Ekipno so tako slavili Infiniti – Vida Gregor, Kapš Miha, Dežman Borut, Blatnik Tadej (957 km, povprečna hitrost 39,74km/h), drugi so bili Ocean Orchids Cycling Team – Šomen Matej, Gjerkeš Simon, Kardinar Robert, Baloh Marko z enim krogom manj.

Ženske

V ženski konkurenci je v 24-urni preizkušnje zmagala Elena Novikova (Ukrajina) s prevoženimi 715km oz. povprečno hitrostjo 29,54km/h pred Claudio Muller (Avstrija) in Dženi Vujkovič (Hrvaška).

V razvrstitvi Evropskega prvenstva WUCA se rezultati delijo še na kategoriji pod 50 in nad 50 let, tako so novi evropski prvaki postali:

Alojz Poglavc (24 ur, 18-49let),

Matic Šmon (24 ur, nad 50 let),

Elena Novikova (24 ur, 18-49 let),

Erik Rosenstein (12 ur, 18-49 let),

Ivo Čuček (12 ur, nad 50 let),

Darja Horvat (12 ur, 18-49 let) in

Romana Čuček (12 ur, nad 50 let).

To ni bil le maraton, ampak 24-urno kolesarsko doživetje, predvsem pa odkrivanje psihičnih in fizičnih meja zmogljivosti vsakega udeleženca. Vsi udeleženci brez izjeme so bili izjemno zadovoljni z organizacijo in ob zaključku so že spraševali po datumu maratona v letu 2019. Organizacijski odbor na čelu z županom Dobrovnika Marjanom Kardinarjem in slovenskim ultra-kolesarjem Markom Balohom se je zavezal, da bodo naredili vse v svojih močeh za četrto izvedbo maratona naslednje leto na še višjem nivoju in s številčnejšo mednarodno udeležbo. Veseli bi bili predvsem večjega števila sodelujočih ekip, kar bi doprineslo k večjemu spektaklu. Govori se celo o naskoku na magičnih 1.000km prevoženih v 24 urah.

Za predhodnico starta kolesarskega maratona so poskrbeli člani kolesarskih društev Varaški Šujstri iz Turnišča.

Izjava Marka Baloha, pobudnika dirke, organizatorja in tekmovalca: “Slo24ultra je prvi 24-urni maraton organiziran v Sloveniji in z dosedanjimi izvedbami smo si postavili zelo visok standard. To je bilo potrjeno tudi z dodelitvijo Evropskega prvenstva WUCA za leti 2017 in 2018. S pomočjo župana Dobrovnika Marjana Kardinarja in njegove ekipe nam je uspelo in izkušnjo iz prvih dveh let smo še nadgradili. Organizirali smo 24-urno preizkušnjo na najvišjem svetovnem nivoju. Za večji spektakel nam morda manjka le še nekaj več udeležencev, predvsem ekip, kar bi doprineslo k večjim povprečnim hitrostim in s tem k večjemu spektaklu za navijače. Zahvala gre tudi gasilskim in drugim društvom, ki so pomagala z redarji in vsem prebivalcem občin Dobrovnik in Turnišče, ki so maraton vzeli za svojega in so nas tekmovalce navdušeno vzpodbujali cel dan in celo noč. Pohvale za odlično organizacijo s strani tekmovalcev so po dirki kar deževale. Bilo je nepozabno in prepričan sem, da se prihodnje leto tekmovalci vrnejo v še večjem številu. Naša velika želja je naskok na ekipni rekord 1.000km v 24 urah, za kar bomo potrebovali večje število hitrih štiričlanskih ekip. Pridružite se nam v juliju 2019, noro in nepozabno bo!“

Vir:SLO24ULTRA, foto: Matej Vnuk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja