Koline v Petišovcih

Koline, kakršne so bile nekdaj, so le še redkost. So pa tiste, ki še sploh so, imenitna priložnost, da sedemo skupaj, da kakšno rečemo, in nazdravimo.

Prav takšne so bile v Petišovcih v organizaciji Turističnega društva, ki že tradicionalno ob koncu leta priredi koline, kjer se prikaže kako so nekoč v naših  krajih izvajali vsa opravila povezana s tem kmečkim praznikom.

Kadar kdo reče besedo koline, se nam zavrti spomin daleč v otroštvo. Koline so bile ponavadi v soboto zjutraj, ko je hišna gospodinja poskrbela za krepko malico, ki jo je obvezno spremljal štamperlinček žganja. Ko je mesar opravil svoje delo in je bilo vso meso pospravljeno ali predelano v različne domače dobrote, je zvečer obvezno sledila bogata pojedina.

November in december sta bila najbolj primerna meseca za koline, saj nekoč ni bilo ne hladilnikov ne zamrzovalnih skrinj. Navada je bila, da nekaj kosov mesa in klobas gre med sosede, sorodnike in prijatelje, včasih je bil med ‘prejemniki’ tudi kdo, ki mu je bilo tako ali drugače treba izkazati hvaležnost.

Kako so izgledale petišovske koline si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Foto: Td Petišovci

[srizonfbalbum id=103]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja