Kolesarska tura ob nekdanji železni zavesi in zapuščenih objektih pridobivanja ogljikovodikov

Začetek kolesarskega izleta v izvedbi Turističnega društva Palinka je bil pred vaškim domom v Čentibi, od koder smo se odpeljali v smeri Banovega brega in naprej proti Tamaškutu v Dolino. Tu smo zavili levo na glavno vaško ulico, po kateri smo nadaljevali pot do Orešja. Po makadamu smo prispeli do nekdanje plinske postaje. Ob krajšem postanku smo se seznanili z zgodovino črpanja plina, ki je tu potekalo še deset let nazaj.

V dolgem vzponu makadamske ceste smo pot nadaljevali skozi mogočen bukov gozd in prispeli do lovske opazovalnice. Nekaj metrov prej pa je nekdanja vojaška opazovalnice JLA, sicer že v ruševinah. V obdobju hladne vojne se tukaj ni smelo gibati. Za dostop do gozda so ljudje potrebovali dovolilnice. Mimo mejnih kamnov smo prečkali zeleno mejo med Slovenijo in Madžarsko in čez kakšnih 10 metrov prišli na lepo gozdno cesto, ki nas je popeljala do ohranjenih ostankov nekdanje tlakovane rimske ceste nad Lovaszijem. Po tej poti so se leta 1945 umikale nemške okupacijske sile pred prodirajočo Rdečo armado.

Nemci so uporabljali stare zemljevide, na katerih je bila vrisana nekdanja rimska cesta, in so se po njej želeli umakniti. Toda rimska cesta je bila samo delno ohranjena in se je naenkrat spremenila v blatno pot, v kateri se je težki vojaški tank ugreznil in ni mogel naprej. Domačini so tank počasi demontirali in prodali kot staro železo.

Izvirna fotografija Nemškega tanka, ki je obstal v velikem blatu.

Pot smo nadaljevali do zapuščenega naftnega črpališča; na tem območju jih je še približno dvesto. Po fotografiranju smo se po cesti povzpeli do odcepa za Lendvades, kjer smo zavili levo in po čudovit poti nadaljevali navzdol po hribu do izvira vode Sári-kút. Svoje bidone smo si napolnili s hladno izvirsko vodo. Povratek iz te globoke doline je bil kar naporen, ker je pot precej ozka, včasih strma in prekrita z listjem, zato je bilo treba kolo na določenih odsekih porivati.
V križišču gozdne poti smo zavili levo in se spustili do zapuščenega naftnega črpališča.

Ko smo prispeli iz gozda na še eno plinsko črpališče, je sledil kratek počitek in že smo peljali svoja kolesa naprej proti širnim vinogradom vasice Lendvadedes, kjer smo imeli daljši postanek ob hladnih napitkih tamkajšnjega bifeja. Cene so tukaj tako ugodne, da bi še kar naročali pijačo, a pot nas je klicala naprej. Vozili smo v smeri pravljične vasice Gosztola in naprej proti goricam nad Lentijem. Pred gostiščem Hubertus smo zavili v gozd, kjer je bila vožnja prava avantura, saj smo morali svoja kolesa nekajkrat dvigovati čez ležeča debla dreves. Prispeli smo v elitno naselje Lentija, kjer smo zavili na kolesarko pot, ki se vije skozi mogočne gozdove proti Lendvadedesu in naprej. Cesta je marsikje strma in speljana v serpentinah. Na vrhu smo zavili levo proti vasici Tenkehegy, ki že meji na Slovenijo. Tu smo si ogledali nekdanji madžarski stražni stolp, ki stoji sredi gozda in nudi pogled na zeleno mejo.

Pot smo nadaljevali po novi asfaltni cesti, ki nas pripelje do Slovenije in se priključi na cesto proti Piramidi v Lendavskih Goricah. Obiskali smo Hišo vina Cuk, kjer so nas postregli z njihovim izvrstnim vinom. Odličen razgled nam je še dodatno olepšal dan. Od tod smo se spustili proti Čentibi. Najprej smo se ustavili pri prijatelju Leonu, ki je ta dan tudi kolesaril z nami, nato pa se odpravili na cilj, v lično zidanico, kjer so nas člani Turističnega društva Palinka pričakali z odličnim lendavskim bogračem, ki smo ga zalili s hladnim »špricerjem«. Domači skutni in višnjevi »retaši«, ki so jih nam postregli, so po besedah kolesarjev bili več kot odlični.
Preživeli smo prekrasen dan na kolesih v naravi, v bližini nekdanje železne zavese in seveda v najboljši družbi. Kmalu se vidimo.

Foto: Dušan Dundek, Viktor Hranilović, Leon Pamič.

[Best_Wordpress_Gallery id=”815″ gal_title=”Kolesarska tura ob nekdanji železni zavesi in zapuščenih objektih pridobivanja ogljikovodikov”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja