Kmetija Radikon in njihovi šparglji

Pomlad je tu in s tem tudi začetek špargljev, ki so ena izmed prvih pomladnih zelenjav, ki pokukajo na plan. Njihova sezona se začne z aprilom in traja le do sredine junija.

Pomladanski jedilnik si lahko popestrimo z okusnimi šparglji kar dvakrat do trikrat na dan, saj niso le okusni ampak tudi izredno zdravi.

Beluš ali špargelj (znanstveno ime Asparagus officinalis) je delikatesna zelenjava z izjemnim, posebnim okusom, ki pa je v največji meri odvisen od kakovosti pridelave. Za hrano se uporabijo le poganjki te rastline, ki so lahko beli ali zeleni. Beli šparglji so praviloma manj grenki in bolj blagega okusa, pridobiva pa se jih tako, da se jih zasipa s prstjo, poganjki pa zaradi pomanjkanja svetlobe ostanejo beli. Zeleni šparglji so po navadi divji, ali pa gojeni brez zasipavanja. Divji šparglji so zaradi večje redkosti, praviloma, dražji.

Šparglji izvirajo iz Male Azije, kjer so jih ljudje gojili že pred 2000 leti. Poznali so jih že stari Grki, obstajajo pa tudi zapisi, da so jih Rimljani gojili že leta 200 pr. n. št. V ostali Evropi so postali priljubljeni šele konec 16. stoletja, kasneje pa se je kultura gojenja in uživanja špargljev prenesla v Severno Ameriko, kjer so postali priljubljeni med ameriškimi staroselci, ki so verjeli v božanskost te rastline.

Dober razlog, da smo obiskali Radikonove v Dolgi vasi. Izidora nam je povedala, nasledje.

Začetek pridelave, špargljev v Dolgi vasi se prične daljnega leta 1932, ko sta se Ida in Izidor Radikon preselila iz Goriških brd.

Tradicijo je nadaljeval vnuk, Vlado z ženo Danico leta 1986 in se odločil zasaditi prvi nasad špargljev.  Zdaj nadaljuje z pridelavo špargljev in ostale zelenjave pravnukinja Izidora. To je že četrta generacija, ki se ukvarja z vzgojo te vedno bolj priljubljene vrtnine, ki ji sama pravi kraljica zelenjave. Saj je prva pomladanska čistilka telesa. Iz telesa nam pomaga odplakniti strupe, ki so se nakopičili v dolgi zimi.  Podnebje v Prekmurju je  primerno za šparglje, prednost pa je  tudi, dobra zemlja in dovolj sončnih dni, da šparglji uspešno rastejo.

Radikonovi pridelujejo bele in zelene šparglje stare sorte Mary Washington, za katere pravijo, da je veliko okusnejša in kvalitetnejša od hibridnih sort. Nasad zelenih špargljev gojijo na 0,5 ha površini, jih ne škropijo, ker je špargljev grm odporen in vitalen. Njihove pridelke pa kupujejo že po celi Sloveniji.

Ob beluših Radikonovi prodajajo tudi ostalo sezonsko zelenjavo, sadje in predelane izdelke po ekoloških standardih. Vse njihove pridelkein izdelke je mogoče kupiti neposredno pri njih doma, na ekološki tržnici v Mariboru in na Lendavski tržnici. Šparglje nudijo tudi vsi trgovski centri , kjer pa je kakovost vprašljiva  Izidora Radikon nam tako svetuje, da moramo pri nakupu vedeti, kako izgleda svež špargelj. To pomeni, da ne sme biti ovenel, olesenel, izsušen. Slednje lahko preizkusimo tako, da drgnemo špargelj ob špargelj tako, da šparglji zazvenijo.

Tekst in foto: lendavaonnet

Vse pravice pridržane.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja