Klopi, ki prinašajo nevarne bolezni na pohodu tudi letos

Prišla je pomlad in čas, ko se začenjamo pogosteje zadrževati na prostem. Aktivnosti, kot so sprehodi v naravi se začenjajo,
prav to je priložnost tudi za klope, da pridejo v stik z nami. Pred okužbami, ki jih prenašajo klopi se lahko zaščitimo z ustreznimi ukrepi, kot je cepljenje, a je to pri nas dokaj redek pojav.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ spada naša država med tiste evropske države, kjer živi veliko okuženih klopov in spada med tiste države, kjer je obolevnost s KME najvišja. Z ugrizom človeka lahko prenesejo boreliozo, ki je bakterijsko obolenje ali celo virusno bolezen znano kot klopni meningoencefalitis – KME. Samoumevno je, da to bolezen tvegajo predvsem tisti, ki so največ v naravi oz. na prostem.

V oči bode tudi dejstvo, da ugriz klopa ni edini vir prenašanja okužbe. Klopni menigoencefalitis lahko pride v človeško telo tudi preko termično neobdelanega(nepasteriziranega) živalskega mleka ali izdelkov. Seveda le v primeru, če so narejeni iz mleka kužne živali.

Kako prepoznati znake klopnega meningoencefalitisa?

Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki poteka v dveh fazah.

Glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost…

Prva faza nastopi približno teden do dva (7-14 dni) po okužbi. Značilni simptomi so utrujenost, glavobol, vročina in bolečine v mišicah. Velikokrat torej zaradi teh simptomov pomislimo na virozo in se zdravimo v domači oskrbi brez obiska zdravnika.Ti simptomi namreč trajajo le nekaj dni, nato izginejo za različno obdobje. Pri nekaterih le za nekaj dni, pri drugih spet več tednov.

Potem je na vrsti druga faza, ki je hujša faza okužbe. Prvi simptom je visoka vročina ter zelo hudi glavoboli. Prizadeto je namreč osrednje živčevje. Ponekod je prisotna slabost in bruhanje, v skrajnih primerih celo nezavest in smrt. Smrt je sicer 0,5 do 2% po poročanju NIJZ. Pozorni moramo biti tudi na simptome, kot so otrdelost vratu, težave s koncentracijo. Tresenje rok ali jezika je en izmed pomembnih pokazateljev okužbe.

Nasveti, ki jih velja upoštevati za preventivo:

  • Oblačila! Preden se podate v naravo se oblecite v svetla oblačila. Ta naj pokrivajo čimveč kože, kolikor se le da. Dolge hlače, majice z dolgimi rokavi..
  •  V večini trgovin so na voljo repelenti, ki preprečijo ugriz klopa
  • Ob prihodu domov je pomemben čimprejšnji pregled telesa. Prhanje, umivanje las in temeljit pregled.
  • Preventiva v osnovi je cepljenje! Cepljenja se pri nas loti majhno število ljudi, a je najučinkovitejši način za preprečevanje okužbe
  • Mlečni izdelki so priporočeni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja