Kandidatura za Evropsko prestolnico kulture 2025- Kaj se dogaja?

Glede na to, da je po odstopu g. Štegerja in Čanderja v javnosti vse potihnilo glede prihodnosti lendavske kandidature za EPK 2025, smo  postavili nekaj vprašanj Občini Lendava in članom trenutnega programskega sveta, saj menimo, da ima javnost pravico izvedeti, kaj se trenutno dogaja pri projektu za kandidaturo in pregled trenutnega stanja. Skratka, kako zadeve potekajo in ali ima lendavska občina kakšne alternativne načrte za razvoj turizma v mestu. Medtem smo izvedeli, da je z mesta programskega sveta odstopil še en član.

Odgovore na naša vprašanja bomo objavili takoj, ko prispejo na naš elektronski naslov. Glede dogajanja okrog kandidature smo medtem povprašali bivšega župana Občine Lendava mag. Antona Balažka, saj kot idejni vodja projekta le tega najbolje pozna. Ta nam je po elektronski pošti odgovoril z naslednjim zapisom.

Za kandidaturo smo se v Lendavi odločili leta 2016. Gre za odločitev takratnega občinskega sveta, ki jo lahko spremeni samo občinski svet, nikakor pa župan ali občinska uprava. Občinski svet je novembra 2018 sprejel poročilo o izvajanju projekta Lendava EPK 2025 in izrazil zadovoljstvo z doseženimi rezultati. Pri tem projektu ne gre za enkratno dejanje (prijava na razpis), ampak za proces načrtnega prestrukturiranja industrijskega kraja v Evropi zanimivo turistično destinacijo. Jedro tega prestrukturiranja so kulturne in naravne danosti. S postavitvijo razglednega stolpa smo naravne danosti vključili v turistično promocijo kraja in pritegnili veliko turistov iz celotne srednje Evrope. Podobne cilje smo si zastavili s projektom Lendava EPK 2025. V tem primeru gre za nadaljnji razvoj turizma na podlagi bogate kulturne dediščine, ki se je skozi stoletja oblikovala na vrednotah na katerih bi naj danes temeljila EU. Prav to je naša velika priložnost, ker lahko na relativno majhnem prostoru prikažemo – doživimo tisto, o čemer drugi v EU samo govorijo (sožitje v različnosti, kultura sožitja, občutiti bogato različnost v kulinariki, kulturi, narečjih … ). Hkrati je to priložnost, da si pridobimo status turističnega in kulturnega središča v čezmejnem prostoru SLO, HU, CRO. S široko podporo projektu smo to v veliki meri tudi uspeli in je pomembno, da se to tudi uresniči.
Veliki razvojni koraki na področju turizma in s tem povezanih storitvenih dejavnosti je velika priložnost za ohranitev mladih v lokalnem okolju in pri selitveni prirasti prebivalstva. V primerjavi z razglednim stolpom, je projekt EPK zahtevnejši, ker vključuje številne partnerje, zajema trg celotne EU in bi pritegnil večje število obiskovalcev. Projekt finančno ni posebej zahteven. Zahteven je organizacijsko in intelektualno, ker je potrebno veliko kreativnosti ter sodelovanja. Vprašanje je, če sedanje občinsko vodstvo to razume in želi. Če želimo dati priložnosti mladim in sposobnim, potem se ne smemo bati sprememb, ki jih prinaša razvoj (nove priložnosti, konkurenco, potrebna vlaganja, več dela, več prihodkov, potrebo po sodelovanju, več iniciativnosti in kreativnosti). Pri tem si moramo postaviti vprašanje s kom se želimo primerjati (Bad Radkesburg ali Lenti) in s kom smo sposobni tekmovati (Bled ali Radenci). Odločitev za projekt EPK pomeni, da želimo biti v družbi najboljših in se za to tudi potruditi. Vse drugo so nianse in majhni kamenčki, ki jih Programski svet mora zložiti v lep mozaik, Projektni svet pa skrbeti, da ti procesi tečejo v pravo smer. Prav ta nit se je prekinila iz meni neznanega razloga (občinski svet ni odstopil od projekta). Projektni partnerji in javnost si zaslužijo pojasnilo!
Upam, da sem kaj pripomogel k razumevanju problema.

Brez trdega dela in sodelovanja ne bo šlo. Žal pa ne vidim te energije, ki je potrebna za uspeh. Vsak odstop in vsak dan izgubljenega časa nas oddaljuje od uspeha, ki smo se mu zelo približali!

Naslovna fotografija: Kristijan Jesenovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja