Kakšna bo usoda te ruševine?

Lendavčani smo se že skorajda navadili na postavljene zaščitne plošče ob pločniku na glavni ulici nasproti šlaščičarne pri Đeliliju.

Za ograjo pa se skriva vse več kot lep prizor. Usoda te zgradbe se je zapečatila nekje v začetku 90. let prejšnjega stoletja. V zlatih časih Lendavske Partizanske ulice je tukaj obratovala vsem znana prodajalna “Tobak”. Starejše generacije se je še kako dobro spomnijo. Tukaj sta zakonca Lutar delala vse do upokojitve. V tej trgovini se je dobilo vse kar si ste si zaželeli od časopisov, cigaret, sladkarij… Tukaj je bila tudi loterija. Lahko so se celo kupile petarde. Če zatisnete oči in se spomnite te zgradbe si boste v spomin priklicali gospoda Lutarja s cigaro v ustih. Marsikdo se spomni tudi kartanja v pisarni. Ja, to so bili časi…

V levem delu zgradbe je nazadnje obratovala prva Lendavska burekarnica. Še pred tem pa frizerski salon “Muca”. Z zaprtjem burekarnice in odhodom Lutarjevih v pokoj se je počasi ampak sigurno zapečatila usoda te zgradbe. Ta je bila prazna in v levem delu začela zamakati. Potrebno je bilo samo zamenjati nekaj strešnikov. Ker lastnikov ni več bilo na spregled ni bilo nikogar, ki bi uredil najnujnejšo sanacijo.  Tako je že namočena stena postala nevarna za mimoidoče. Odločitev takratne občinske uprave je bila, da zgradbo v celoti podrejo. Vse skupaj je ostanek takratnih ruševin, kot se lahko vidi na fotografijah.

Lastnik enega dela nekdanje zgradbe je nekje na Hrvaškem primorju. Drug pa je podjetje Tobačna iz Ljubljane. In kot kaže se še lep čas ne bo nič spremenilo.

Partizanska ulica nekje v 60. letih prejšnejga stoletja.

 

Ruševine danes.

[Best_Wordpress_Gallery id=”343″ gal_title=”lutar”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja