KAKO PREPOZNATI KORONAVIRUS?

Ker je bil v sredo zvečer potrjen prvi primer koronavirusa v Sloveniji, vam bralcem, tudi na Lendava-on.net želimo dati nekaj informacij o tem virusu in preventivnih ukrepih.

KAKO PREPOZNATI KORONAVIRUS?
Pri tem virusu se pojavijo simptomi kot so vročina, kašelj in občutek pomanjkanja zraka, tudi glavobol, izcedek iz nosu ter slabo počutje, ki ga spremljajo bolečine v mišicah.

Prenaša se kapljično, s kašljanjem ali kihanjem, s tesnejšim stikom z okuženo osebo, pa tudi preko okuženih površin. Virus bi naj na površini preživel od nekaj ur do največ enega tedna, a to še ni potrjeno.
Podatek, da bi se bolezen širila po zraku, ni dokazan.

Do sedaj se je izkazalo, da naj bi 80% okuženih razvilo le blažje simptome. Smrtnost naj bi bila 2- do 4-odstotna, zaenkrat pa naj bi bili bolj dovzetni starejši ljudje, predvsem tisti s kroničnimi boleznimi (astma, sladkorna bolezen, srčne bolezni).
Do sedaj noben od otrok od 0-9 let ni razvil hujših simptomov in vsi so ozdraveli, torej smrtnih žrtev med otroci ni bilo. Tudi za nosečnice je virus nenevaren. Do danes še ni bilo primera nosečnice, ki bi kazala hujše simptome. Ugotovilo se je tudi, da se virus ne prenaša iz nosečnice na rojenega otroka.

KAKO SE ZAŠČITITI PRED VIRUSOM IN KAKO RAVNATI V PRIMERU OKUŽBE
Za zdaj ravnati predvsem preventivno.
Izogibajte se zaprtih prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi. Zdravstvene ustanove raje ne obiskujte, če ni nujno, raje jih kontaktirajte po telefonu.
V primeru znakov okužbe dihal (vročina kašelj, težko dihanje) ostanite doma. Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo.
Izogibajte se tesnim stikom z ljudmi. Ne dotikajte se oči, nosu in ust. Upoštevajte pravila higiene umivanja rok in pravila higiene kašlja (natančna navodila na spodnji fotografiji).
Krepite svoj imunski sistem (zdrava prehrana z veliko vitamini ter izdelki za krepitev imunskega sistema) ter se gibajte na prostem.

Če ste bili v stiku z obolelo osebo, ali imate znake in simptome novega koronavirusa, potem pokličite svojega osebnega zdravnika po telefonu, ki vam bo dal nadaljna navodila.

Prispevek je pripravila Urška Žižek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja