Izmenjevalnica oblačil

Od 16. do 24. novembra 2019 poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ena najbolj odmevnih akcij na področju preprečevanja nastajanja odpadkov. Letošnja osrednja tema je preprečevanje nastajanja novih odpadkov in njihova ponovna uporaba.

Namen akcije je, da se potrošniki že pred nakupom vprašamo, ali izdelek resnično potrebujemo in ali lahko kupimo tak izdelek, ki ga bomo uporabili večkrat. Preden izdelek zavržemo, ga raje kako drugače uporabimo, ga popravimo, spremenimo namembnost ali ga podarimo. Predvsem pa uporabljamo izdelke za večkratno uporabo, kupujmo in izmenjajmo rabljene in predelane izdelke.

Vsako gospodinjstvo na leto zavrže več deset kilogramov še uporabnih predmetov, med njimi se najpogosteje znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati.

Kar 20 odstotkov odpadnih voda in kar 10 odstotkov izpustov toplogrednih plinov nastane na račun tekstila. Za izdelavo ene same majice je potrebnih okrog 10.000 litrov vode. Samo v Evropi se letno zavrže okoli 14 milijonov ton oblačil, pri nas vsak Slovenec na leto zavrže v povprečju 18 kilogramov oblačil.

Izmenjevalnice stvari so alternativa hitri modi in potrošnji, njihov namen je kroženje še uporabnih predmetov in so vsaj delna rešitev za zmanjšanje količine zavrženih uporabnih stvari.

V soboto, 23.11.2019, med 15. in 17. uro bo tudi v telovadnici Vrtca Lendava (Župančičeva ulica 5, Lendava) potekala izmenjevalnica oblačil. Izmenjevali bomo oblačila za vse starosti (za dojenčke, otroška, mladinska in oblačila za odrasle), obutev, modne dodatke, otroško opremo, opremo za dojenčke, športno opremo, igrače, knjige, revije, lake za nohte.

Kako poteka takšna izmenjevalnica? Na izmenjevalnico prinesete kose, ki jih več ne nosite ali potrebujete ali so jih otroci že prerasli, vendar so še dobro ohranjeni in bodo popestrili garderobo koga drugega. Vsi kosi, ki jih prinesete morajo biti čisti in celi, skratka takšni, kot bi jih želeli tudi sami.

Ob prihodu oblačila in ostalo opremo predate organizatorjem, ki jih razvrstijo glede na kategorije. Vi pa lahko izbirate med že razporejenimi kosi. Ko najdete, kar vam je všeč, vzamete domov.  Prinesenih in izbranih kosov ne štejemo. Torej, prinesete kolikor želite in odnesete, kolikor potrebujete.

Organizator dogodka je Helen Doron English Lendava v sodelovanju z Vrtcem Lendava.

[googlepdf url=”http://lendava-on.net/wp-content/uploads/2019/11/izmenjevalnica_splošna.pdf” download=”Shrani” ]

 

[googlepdf url=”http://lendava-on.net/wp-content/uploads/2019/11/izmenjevalnica_hu.pdf” download=”Shrani” ]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja