Izlet v Banja Luko s Turističnim društvom Dolina

Turistično društvo Dolina, v zahvalo za aktivno sodelovanje članov pri izvajanju letnega programa društva, vsako leto organizira predbožični izlet. V petih letih so obiskali razna manjša mesta, prestolnice bližnjih držav, letos pa so na željo članov in simpatizerjev organizirali predbožični izlet v Banja Luko.
Z ogledom so pričeli 17 km južno od mesta in si ogledali Etno selo Ljubačke doline, kjer so na ogled predmeti, oprema in pohištvo okoliških krajev iz 19. in 20. stoletja. Postregli so jim z njihovo okusno tradicionalno jedjo – s teletino in pečenim krompirjem “izpod peke” ter kislim zeljem. Meso se je kar topilo v ustih, krompir pa je bil prepojen z okusi mesa in zelenjave. V samostanu Marija Zvijezda v Banja Luki so spoznali zgodbo trapistov, katerih slogan se glasi “Ora et labora” – moli in delaj. V njihovi trgovinici so imeli možnost kupiti njihov tradicionalni sir trapist. Popoldne so preživeli v mestu, obiskali dobro založeno tržnico in si z lokalnim vodnikom ogledali glavne znamenitosti mesta, kjer so srečali kar nekaj Slovencev. Seveda so poskusili tudi banjaluške čevapčiče, burek in druge specialitete, kar so poplaknili z lokalnim pivom Nektar.
Odločilo so se, da bodo Banja Luko, zaradi njenega pozitivnega utripa in vseh doživetij, ki jih ponuja, še vsekakor obiskali.

Foto z dovoljenjem TD Dolina

Besedilo: Monika Bači – Kleiderman

[srizonfbalbum id=102]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja