Izlet društva vinogradnikov Čentiba v Istro

Društvo vinogradnikov Čentiba vsako leto organizira spomladansko in jesensko strokovno ekskurzijo. Tokrat so datum določili v predbožični čas, ko je tudi vzdušje in okrašenost krajev drugačna, kot sicer.

Spomladanski izlet so organizirali na Dunaj in v Sopron, izletu na slovensko Istro pa se lahko zahvalijo vinogradnici iz majhnega kraja blizu Kopra, Lauri Bordon iz Motinjana. Gospa Laura je bila obiskovalka razglednega stolpa Vinarium v Lendavi, ki je kupila kulinarične dobrote pri Društvu vinogradnikov Čentiba. Ženske, kot ženske, rade povedo več, kot potrebno. Naneslo je, da je gospa Laura pustila svojo vizitko in povabila čentibske vinogradnike, da obiščejo njihove kraje.

Takoj se je porodila ideja za decembrski izlet. Ni bilo naključje, da je hči gospe Laura tudi turistična vodička in nekdanja vinska kraljica Slovenske Istre. Družina Bordon pa se ukvarja s pridelavo eko vin.

Izleta se niso udeležili le čentibčani, kajti društvo ima člane tudi od drugod iz Slovenije. Le ti so se pridružili na poti do morja. Prva postaja so bile soline v Seči, nato so si ogledali Toninovo hišo, muzej torkle-nekdanje preše olivnega olja.

Do Motinjana se je druščina peljala skozi toskansko privlačne kraje, kjer je družina Bordon z dobrodošlico čakala lačne izletnike. Na mizo so postavili izključno domače izdelke, tako od predjedi, značilnih istrskih jedi in eko oljčnega olja. Med kosilom so degustirali odlična eko vino: malvazijo, muškat, refošk, …

Pred ogledom mesta Koper v vsej svoji predbožični preobleki so člani društva vinogradnikov Čentiba obiskali moderno klet Brič, kjer se v sodih pretaka tudi 600 tisoč litrov ekološko pridelane in v barik sodih zorjene žlahtne kapljice.

Poleg odličnih jedi in vin ni manjkalo niti pustolovščin. Primorsko so čentibčani zapustili v kasnih nočnih urah.

Nova aktivnost v društvu je blagoslov vina na dan Svetega Janeza, zadnje dni v tem letu pa bodo ponujali kulinarične dobrote in kuhano vino v Mlinski ulici v Lendavi.

Avtor: Doris Farics

[srizonfbalbum id=104]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja