Izdaja zdravil na recept in brez recepta je omejena!

Ministrstvo za zdravje je včeraj, 13. 3. 2020, izdalo novo Odredbo o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke.

Izdaja zdravil na recept in brez recepta je torej omejena.

Lekarna lahko izda:
– zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje ENEGA MESECA
– zdravilo brez recepta v količini ENEGA PAKIRANJA na osebo.

Ista odredba še podaja, da vsi izvajalci lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke.

Prav tako je bila včeraj izdana še Odredba o prepovedi prometa zaščitnih sredstev vsem, ki razpolagajo z zaščitnimi sredstvi.
Med zaščitna sredstva spadajo
– sredstva za osebno in skupinsko zaščito (zaščitne rokavice, zaščitni kombinezoni, zaščitne obleke, zaščitne maske in očala)
– razkužila
– druga sredstva in izdelki, ki so lahko uporabljeni za zaščito zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev pred nalezljivo boleznijo SARS-CoV-2 (COVID-19).
Tako se prepove promet z navedenimi sredstvi na in izven območja Republike Slovenije, razen za potrebe oskrbovanja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, Policije, Slovenske vojske ter sil za zaščito, reševanje in pomoč v Republiki Sloveniji.

Odredbe veljajo z 13. 3. 2020 vse do preklica.

Prav tako velja spremenjeni režim vstopanja v lekarno in sicer naprošajo, da obiskovalci vstopajo ena po ena.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja