Imamo v Lendavi opravka s serijskim vlomilcem

Po štirih vlomih v kratkem času smo lahko prepričani, da to ni naključje. Do sedaj izredno varna Lendava je postala tarča vlomilca ali celo  organizirane skupine vlomilcev. Ali gre za tujce, ali za domače nepridiprave? Do sedaj ni nobenih uradnih informacij. V javnosti se govori,  da gre verjetno za kakšne tujce, ki hitro po vlomu pobegnejo čez mejo na Madžarsko. Včeraj je občan opazili kombinirano vozilo bele barve, ki je zapeljalo na dvorišče družinske hiše v Trimlinih. Možno, da gre za izvidnico. Pazljivost ni odveč in sami lahko naredimo največ za svojo varnost.

Strašljiv pa je podatek, da si roparji svoj cilj izberejo mnogo prej in svoj rop planirajo, cilj natančno preučijo, se seznanijo z ovirami, ki jih omejujejo pri hitrem vdoru v naš intimni dom, ter so odlično seznanjeni o času naše odsotnosti, o naših navadah, prihodu in odhodu domov, kako preživljamo vikende, celo kako dobro se razumemo s sosedi. Velikokrat vlomilce sami (ne)vede spustimo v bližino svojega doma veliko pred vlomom ali celo v prostore stanovanja (na primer, pod lažno pretvezo anketarja ali ko sprašujejo za smer poti). Podatke jim nehote in nezavedno podajamo tudi po telefonu. Izpostaviti pa gre predvsem socialna omrežja, na katerih veselo objavljamo fotografije z dopusta ali celo napovedujemo svoj dopust o vseh podrobnostih.

Svetujemo vam da, poleg napisanih nasvetov tudi redno zaklepate vrata in zapirate okna, da ključev ne puščate na »skritih mestih« kot so nabiralniki, pod cvetličnimi lončki, predpražniki, ne puščajte sporočil o vaši odsotnosti na listkih in telefonskih odzivnikih, ne puščajte orodja in drugih priročnih sredstev v okolici hiše, s katerimi bi si vlomilec lahko pomagal (tudi z lestvijo) itd. Nadzorne video kamere so odlične rešitetve za varovanje vaših najbližjih in najmanjših. Zagotavlja posredovanje video posnetkov neposredno v vaš telefon, kar vam omogoča spremljanje vsakega premika. Hkrati omogoča povezovanje več kamer na vaš telefon, tako da lahko nadzorujete prav vsak prostor vašega doma.

Naslovna fotografija je simbolična

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja