Hkd Pomurje nastopilo na Dužijanci v Subotici

V Subotici se je na Trgu svobode odvila prireditev »Dužijance 2018«.
Dužijanca je žetvena svečanost Bunjevaških Hrvatov, gre za žetveno slavje, ki je “izraz žive vere in hvaležnosti Bogu’ ter izraz Hrvaške katoliške vere in kulturnega doživetja.

Tokratna prireditev je bila že tradicionalna, 108 po vrsti. Domačini jo organizirajo ob koncu žetve in tako izkažejo zahvalo Bogu za rodovitno letino.
Svečanost se je pričela zjutraj s sprevodom in blagoslovom bandašev in bandašic, ki veljajo za osrednje like te prireditve. Sledilo je Evharistijsko slavje v katedrali Svete Terezije Avilske.

Evharistija, tudi obhajilo ali Sveta večerja ali Najsvetejši oltarni zakrament, je eden od najpomembnejših krščanskih zakramentov.
Najbolj privlačen del svečanosti je slovesna procesija, kjer so od katedrale sv. Terezije Avile do Trga svobode domačini in številni gostje lahko videli bajraktara na ,konju z Dužijansko zastavo, konjenike v slavnostni graničarski noši, veliko krono in žitni klas ter male kraljice z značilnimi pesmimi. Predstavili so se tudi risarji v narodnih nošnjah.
Nastopili so kulturo- umetniška društva, med njimi tudi Hrvaško kulturno društvo Pomurje iz Lendave.

Foto: Hkd. Besedilo, Đanino Kutnjak.

Iz hrvaščine prevedel: Lendavaonnet team.

[Best_Wordpress_Gallery id=”453″ gal_title=”Dužijanca Hkd”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja