Glasbena skupina Ethnotrip

Ethnotrip je glasbena skupina, ki je z delovanjem pričela leta 2009 na Pedagoški fakulteti v Mariboru, kjer so Tjaša Šimonka, Miha Kavaš, Primož Kramberger in Luka Ščavničar pričeli ustvarjati lastne priredbe slovenskih ljudskih skladb. Svoj repertoar so kmalu razširili tudi na prirejanje tuje ljudske glasbe, hkrati pa se je večalo tudi število nastopov. Med njimi sta tudi člana iz Lendave, to sta Tjaša Šimonka in Aleksander Varga. O glasbeni skupini smo vprašali Tjašo.

 
Glasbena skupina bo prihodnje leto slavila desetletnico obstoja, kar za slovensko glasbeno sceno ni malo. Kaj dejanskega se je v 9 letih obstoja spremenilo? Kako bi opisali vaše začetke?

V teh letih se je kar nekaj stvari spremenilo, med drugim tudi zasedba. Danes sta poleg mene v bendu še dva ustanovna člana in sicer Miha Kavaš na violini in Primož Kramberger na klavirju. Naknadno sta se nam pridružila še Aleksander Varga na bas kitari in Tomi Došen na tolkalih. V teh letih smo izdali dve zgoščenki in sicer Ethnotrip (2013) in Kdo bo pil iz bistrega studenca (2016). Ena bistvena razlika z našim predhodnim ustvarjanjem je tudi ta, da smo na začetku poustvarjali ljudsko glasbo, sedaj smo pa stopili korak naprej in se lotevamo avtorskih skladb. Pred kratkim je izdana skladba z naslovom »Veter šumi«. V pesmi je opaziti goste in sicer Urban Kolar, ter Vokalna skupina BeleTinke. Kaj je bil razlog za združenje? Tudi pesem namreč temelji na resnični zgodbi, ki je bolj žalostne narave.

Tekst za skladbo, ki je nastal po resnični zgodbi,  je napisal Marko Kočar. Govori o njegovem stricu, ki je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko in se nikoli ni vrnil. Koliko je takih družin, ki so zaradi vojne zgubili svoje najdražje, ki jim samo še veter šumi? Glede sodelovanja je pa tako, da pri svojih novih komadih gledamo v osnovi na besedila sama in na to, kar sama pesem potrebujem. Glede na to, da govori o vojni, je bila prva asociacija trobenta, ki jo je potem posnel Urban Kolar. Pri BeleTinkah, katere vodja sem sama, pa je po mojem bilo samo vprašanje časa, kdaj bo prvič prišlo do našega sodelovanja. 

 Za leto 2018 je v pripravi nova plošča, ki bo sestavljena s pomočjo besedil slovenskih avtorjev Štefana Kardoša,  Marka Kočarja, Ferija Lainščka, Mojce Šipek. Nam lahko zaupate kdo je zadolžen za sestavo besedil pri vaši glasbeni skupini? Ali vas je več?

Besedila iščem jaz, večino nam pa dajo ali pa nam jih pošljejo avtorji sami. Med temi teksti pa potem vsak izbere tistega, ki se ga najbolj dotakne in ima idejo, kako bi ga uglasbil. Zelo sem vesela, da smo se lotili tega projekta. Če želimo pustiti svoj pečat v slovenski glasbi in v glasbenem svetu na sploh, je to z avtorskimi komadi. Želimo si, da bi naša tretja zgoščenka bila izdana pred poletjem, bo pa treba za to še konkretno zavihati rokave. Na radijih se pa že vrtita dve pesmi s prihajajoče zgoščenke in sicer Kama ideš in prej omenjeni Veter šumi

Skupino Ethnotrip sestavljajo:
Tjaša Šimonka – vokal
Miha Kavaš – violina
Aleksander Varga – bas kitara
Primož Kramberger – klavir
Tomi Došen – tolkala


 

Fotografije: Ethnotrip
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja