Galerija-muzej Lendava letos z devetimi projekti

Število obiskovalcev razstav na lendavskem gradu v zadnjih letih raste. Razlog za to je vrhunska izbira razstav.  Leta 2016 so imeli več kot 15.000 obiskovalcev, leta 2017 krepko čez 26.000.

S takšnim številom obiskovalcev lahko seveda govorimo o rekordnem številu. Zagotovo pa so razlog za takšno število obiskovalcev razstave v svetovnem rangu, kot so: Mark Chagall, Salvador Dali, Rembrandt, Goya Miro in lanska razstava porcelanov: Variacije iz Herenda.

Letos kot glavno izpostavljajo razstavo Hundertwasser & Hasegawa: Vzhod in Zahod.

Avstrijski umetnik Friedensreich Hundertwasser s pravim imenom Friedrich Stowasser je zaslovel po nenavadnih zgradbah v Dunaju, poleg arhitekture se je posvečal tudi slikarstvu in grafiki. Svoje slike je oblikoval s pomočjo mehkih naravnih oblik in spiral. Oblikoval je tudi razne predmete, kjer prednjači porcelan.

Shoichi Hasegawa je v Parizu živeč Japonec. Je sodobni umetnik, ki ukvarja s slikarstvom in grafiko. V svoji umetnosti je razvil osebno simboliko in jo združil z abstraktnim stilom. V primerjavi z Hundertwasserjem uporablja bolj pastelne barve, iz katerih zelo premišljeno sestavlja svoje kompozicije.

Ker sta se umetnika med seboj osebno tudi poznala sta na nek način vplivala drug na drugega. Razstava bo tako ponudila vpogled v zahodno ter vzhodno umetnost. Razstava bo zajemala več kot 100 del v tehniki akvarela, risbe, grafike, keramike ter uporabnega porcelana. 

Christo & Jeanne-Claude v ciklu Velikani svetovne likovne umetnosti je razstava 83-letnega v Bolgariji rojenega Christa ter Jean-Claude rojene v Maroka. Skupno jima je, da sta rojena na isti dan. Christo je znan po svojih umetniških posegih z oblačenjem skulptur in stavb. Do leta 2009 sta z ženo Claude delovalaa v tandemu, a je 18. novembra preminila.

V njuni umetnosti je mogoče zaslediti ideji konceptualizma in ustvarjanja na meji instalacije in landarta. Razstava je premierna predstavitev umetniškega tandema v Sloveniji, na ogled bo 100 del v obliki kombinacije kolaža in grafike, skice in fotografije uresničenih in idejnih projektov, plakati ter objekti in predmeti.

Ob lendavskem gradu nameravajo postaviti tudi nove skulpture Roberta Juraka iz Logarovcev. V sinagogi nameravajo odpreti fotografsko razstavo v Ljutomeru živečega Wilhelma Heiligerja. V kletnih prostorih gradu bo prav tako fotografska razstava štirih dežel. V času tradicionalnega lendavskeg Bogračfesta bo otvoritev zgodovinske razstave pod nazivom Legenda in resnica o Mihaelu Hadiku.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja