Festival romske glasbe, plesa in kulinarike: Koncert romske glasbene etno skupine Kanizsa Csillagai

Na  letnem odru lendavskega kulturnega doma smo lahko nocoj prisluhnili koncertu romske glasbene etno skupine Kanizsa Csillagai iz Madžarske.
To je bil prvi koncert v sklopu Festivala romske glasbe, plesa in kulinarike.

Festival romske glasbe, plesa in kulinarike bo izveden v organizaciji Romskega kulturnega društva Romnji v sodelovanju z Ljudsko univerzo Lendava, Občino Lendava, Zvezo za razvoj romske manjšine Preporod, Klubom študentov Lendava in Romskim akademskim klubom. Festival bo potekal na različnih lokacijah med 20. in 23. avgustom 2018.

Skupina Kanizsa Csillagai je bila ustanovljena leta 1993 iz mladih pripadnikov čačo rom in bejaš skupin v Nagykanizsi na Madžarskem. Iz prvotne zasedbe sodelujejo v skupini še trije, Horváth Zoltánné Ibolya, Attila Havasi in Zoltán Horvát, ki je tudi vodja skupine. Že kar nekaj let pa so člani skupine tudi njihovi otroci, Zoltán Horváth mlajši in Laura Jobbik. Skupina Kanizsa Csillagai predstavlja glasbeno tradicijo lovari, bejaš in romungro skupin in romske plese iz pokrajin Szatmár, Zemplén in iz Sedmograške v izvirnih nošah. Skupina je ena izmed redkih takih, ki ohranjajo tudi glasbeno in plesno tradicijo skupino bejaš, ter jo predstavljajo svetu. Skupina je nastopala že po vsej Evropi, od Nemčije, Francije, Švice, Italije, Avstrije, Slovenije, Romunije, poleg številnih domačih nastopov pa so svojo kulturo predstavljali tudi v Tajvanu. Skupina je do sedaj izdala 6 samostojnih plošč, njihovi posnetki pa so zastopani tudi na več različnih albumih.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”479″ gal_title=”Kanizsai”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja