Felsőlakos: A divat változik, a stílus örök

A felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület és a lendvai iTrend vállalat tegnap rendezett a felsőlakosi Faluotthonban dívatbemutatót, amelyen a népi hagyományú Hetési hímzést mutatták be.

A hetési női viseletek legrégebbi, rekonstruálható korszakát a háziszőttes-vászonból, kézzel összeöltögetett egyszerű szabásvonalú ruhák alkották. Ezt a gyári gyolcsból készült gazdagon hímzett váll- és fejkendő egészítette ki. A fehér gyolcs vállkendőt, a mellkötű kendüt kezdetben csak fehérhímzés, később kevés piros, majd kék laposhímzés élénkítette. Alul kanavász vászonból varrott lájbiszoknyát viseltek, amire 3-4 alsószoknyát húztak. Az apró hajtásokba szedett vászonszoknya, a kikliny előtt még fehér kötényt viseltek. Ehhez a régi típusú viselethez kapcsolódott a hetésiek bonyolult hajtogatási móddal elkészített, ősiséget és előkelőséget sugárzó, számos európai párhuzammal rendelkező, fehér női fejrevalója, a pacsa, amely valódi kultúrtörténeti érdekesség. Rengeteg párhuzamot mutat a mediterrán vidékek középkori eredetű lepelkendőivel. A vasárnaponként újra és újra nagy gonddal felvarrott hajkontyra az asszonyok kis kontyfát, azaz káplit helyeztek, erre került a színes kasmír fejkötő, amelyről a tarkón hosszú fehér, horgolt vagy csipkés végű pántlika csüngött alá. A női viselet fontos kelléke volt a kézbevaló hímzett kendő is. A vállkendő alatt viselt, a nyak körül kerek szabású, bokrosujju ing kézelőin a piros gyári szőttes szalag melletti hímzett szoritut a 19. század közepén még főleg fehér bujtatásos és kevés piros laposhímzéssel varrták ki.
A színesebb, divatosabb öltözködésre vágyó fiatalasszonyok az 1880-as években kezdték elhagyni az „ősi” viseletet. A változás fokozatosan ment végbe: a pacsát mind egyszerűbben hordták. A férjhez készülő leányok pedig igyekeztek a Lendván kapható sokféle gyári, színes kelméből kasmír, delin vagy kékfestő szoknyáravalót vásárolni, fekete szaténból vagy klottból kötényt, elekötüt varratni. Ez utóbbit élénk színű gyapjúfonállal, hetési motívumokkal hímezték ki.
A II. világháborút követően a régi stílusú hetési viselet kezdett eltűnni és helyébe egy polgárosultabb, a gyári anyagokat előtérbe helyező viselet lépett. Már-már úgy tűnt, hogy teljesen feledésbe fog menni a hetési magyarság népviselete, mikor dr. Kerecsényi Edit néprajzkutató az 1990-es években újra felfedezte ez a nemesen egyszerű viselet. Kerecsényi Edit néprajzkutató szellemi hagyatéka, Török Eta népi iparművész szakmai vezetésével a hetési viselet újra része lett térségünknek. Adatainkat Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán, Hogy ne menjen feledésbe című könyvükből merítettük.

Az egyesület keretében hímző szakkör 2017 januárjában kezdte el munkáját Nemec Rozina szakmai segítségével. Pillanatnyilag 13 asszony hímez. A tavalyi szerény kiállítást követően a 2018-as évben ugy döntöttek, hogy követik a divat utját és a fiatalok által szívesen hordott ruhadarabokra hímeznek különböző hetési motivumokat. Az ujratervezett, átgondolt hetési motivumokat a nagymértékű finomérzékkel rendelkező szakmai vezetőjük, Nemec Rozina álmodta és alkotta meg. Hihetetlen alázattal, tisztelettel nyúlt nagyanyáink mintájához. Letisztult, egyszerű, nem hivalkodó motivumokat tervezett. Ötletei kimondottan átgondolt, színekben megfelelőek, de a mai kornak és divatjának is megfelelők és elfogadhatók. Az ujratervezett motivumokat különböző ruhadarabokra vitték át és így lettek hímezve. De szerették volna, ha a bemutató minél színesebb, ezért megkérték Pál Zsuzsannát, a lendvai »iTrend« tulajdonosát egy közös munkára. Így az »iTrend« kft különböző textiliákkal egészítette ki a divatbemutatót. Sikeres közreműködéstől felbuzdulva, merészen érdeklődtek a lábbeliket forgalmazó Deichmann cégnél, ha nem e vennének részt ebben a projektben. Nagyon hamar pozitiv feleletet kaptak, így modeljeik a Deichmann cég által forgalmazott lábbeliket viselték. Nem utolsó sorban nagyon örültek, hogy egyesületük legfiatalabb tagjai, kiegészítve két ifju hölggyel, szívesen elvállalták munkáik bemutatását.

A divatbemutatón Koša Doris, Koša Dora, Herman Nika, Vida Veronika és Hartman Samira mutatták be az egyedi darabokat. A modellek hajviseletéről Herman Kornelija gondoskodott.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”639″ gal_title=”Moda mine, stil ostane”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja