Evropski dan brez avtomobila tudi v Lendavi

Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Vsakega 22. septembra lahko lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina.
Z današnjo zaporo glavne ulice pred Mestno hišo se je tudi Lendava aktivno vključila v promocijo Evropskega tedna mobilnosti.
Lendavski Vzgojno izobraževalni zavodi so v tednu mobilnosti poudarjali pomembnost gibanja, lastnike avtomobilov so spodbujali, da se tistih nekaj dni odpovejo vožnji in se na krajše poti skupaj z otroki odpravijo s kolesom ali peš. Učenci so danes na cestišču izdelovali plakate, se privajali na varnost in samostojnost v prometu, kolesarili in se pogovarjali o varovanju okolja in pomenu trajnostne mobilnosti.
Promovirali so kolesarjenje in pohodništvo, kjer so se jim pred Mestno hišo pridružili tudi naši srednješolci in člani Društva upokojencev Lendava. Na krajši vožnji po mestnem središču so preizkusili nova električna kolesa Kolesarskega centra Murania ter se nato skupaj odpravili tudi na pohod po starem mestnem jedru, kjer so v medgeneracijskem druženju odkrivali zgodbe iz preteklosti mesta. Planinsko društvo Lendava se je predstavilo na stojnici, člani društva so predstavili pohodništvo in gibanje v naravi ter hojo kot eno najbolj trajnostnih načinov mobilnosti.

Vir fotografij: www.lendavadanes.si

[Best_Wordpress_Gallery id=”580″ gal_title=”Dan brez avtomobilov”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja