Evropska prestolnica kulture 2025 – Intervju dr. Albert Halász

Glede na to, da je po odstopu g. Štegerja in Čanderja v javnosti vse potihnilo glede prihodnosti lendavske kandidature za EPK 2025, smo se odločili o tem napisati  nekaj člankov, saj menimo, da ima javnost pravico izvedeti, kaj se dogaja, kako zadeve potekajo in ali ima občina kakšne alternativne načrte za razvoj turizma v mestu.

Na naša vprašanja je prvi odgovoril dr. Albert Halász, direktor KKC Lendava. Kljub temu, da dr. Halász ni član Programskega sveta EPK, smo tudi njemu postavili ista vprašanja saj menimo, da z delom, ki ga opravlja bistveno prispeva k boljši prepoznavnosti naše kulture v okolju kjer živimo.  

V uvodu nam dr. Albert Halász raloži.

Spodnja vprašanja javni zavod Knjižnica – Kulturni center Lendava – Lendvai Könyvtár és kulturális Központ ne zadevajo neposredno, zato relevantnih odgovorov ne moremo podati. Direktor zavoda je bil namreč lani le enkrat vabljen in bil tudi prisoten na Projektnem svetu, ki ga vodi župan Občine. Direktor KKC Lendava pa ni bil član Programskega sveta in pri njegovem delu ni sodeloval.

1. Kako ocenjujete možnosti, da Lendava pridobi naslov EPK 2025?

Odvisno bo od nove ekipe, Programski svet se bo moral dopolniti z novimi člani.

2. Kaj menite o tem, da je poleg Čanderja in Štegerja odstopila tudi ga. Sabina Šinko, članica odbora EPK in kako bo to vplivalo na delovanje in na uresničitev načrtov, nenazadnje pa tudi ali vam bo do roka, ko je potrebno kandidaturo vložiti, uspelo uresničiti vse, kar je za to potrebno?

2. Ne poznam podrobnosti odstopov, zato tega ne morem komentirati. KKC Lendava ne določa aktivnosti za kandidaturo na EPK, ne piše in ne vlaga kandidature.

3. Zadnji trendi kažejo, da zelo narašča zanimanje turistov za mesta, njihove znamenitosti in kulturo. Današnja gospodarske razmere ter življenjski stil ne dopuščajo daljših oddihov, temveč le krajša potovanja, kamor zagotovo sodi obisk mest. Tako je mestni turizem, še posebej pa mestni kulturni turizem, pritegnil pozornost nacionalnih in mestnih turističnih organizacij ter kulturnih institucij v Evropi.
V primeru, da nam ne bo uspelo vložiti kandidature, kakšna je alternativa, če želimo graditi na kulturnem turizmu in če ne, kje vidijo priložnost za razvoj turizma?

KKC Lendava kulturni turizem izvaja tudi trenutno. Tudi druge ustanove razvijajo turistične produkte, ki bodo lahko uspešni tudi brez naslova EPK 2025. Nedvomno pa je, da bi tak naslov imel močno dodano vrednost tovrstni ponudbi.

4. S čim nameravate pritegniti mlade, da se aktivno vključijo k aktivnostim za razvoj turizma?

KKC Lendava v prvi vrsti ni poklican za vključevanje mladih v razvoj turizma.

5.Lansko poletje je bilo v mestu zelo veliko različnih in kakovostnih vsebin v sklopu EPK? Kaj bomo letos ponudili turistom?

KKC Lendava je predlog programa za leto 2019 ustanoviteljici, tj. Občini Lendava, oddal lani oktobra. Občinski proračun je pred drugim branjem, ne vemo, kaj bo od našega programskega predloga upoštevano. Leta 2018 KKC Lendava ni bil v celoti ne organizator, ne izvajalec poletnih dogodkov. To vprašanje se nanaša na financerko teh programov, na Občino Lendava.

Ali je program za letošnje leto že narejen in ali se dela na vključitvi partnerjev projekta, tako kot je to bilo načrtovano?

Program za aktivnosti okoli EPK ne dela KKC Lendava, ampak ga kreira Programski svet. KKC Lendava pa potem ta program delno izvaja.

7. Glede na to, da sam projekt ne predvideva velikih investicijskih vlaganj, zakaj je bilo po vašem mnenju konec lanskega leta slišati toliko negativnih komentarjev glede lendavske kandidature za EPK 2025? Se vam zdi, da so ljudje proti ali gre tu le za glasne interesne skupine?

Na to vprašanje ne vem odgovora. Sploh ne želim komentirati anonimna mnenja na raznih forumih.

8. Kaj menite o trditvi, da se v naši občini, žal tudi drugod po Sloveniji, na šport gleda kot na vrednoto, na kulturo pa zgolj kot strošek?

Težko komentiram, pa vendar: Ne vemo, kako obiskani so bili npr. lani v občini športni dogodki. v KKC Lendava beležimo fizični obisk knjižnice več kot 55.000 krat, obisk skupnih spletnih strani pa je bil skoraj 95.000; v gledališču je bilo na prireditvah blizu 30.000 obiskovalcev, dvorano pa si je ogledalo nekaj več kot 2.000 obiskovalcev/turistov. Na teh dveh lokacijah je bilo okoli 300 javnih dogodkov. Omembe vredni so tudi podatki obiskanosti Galerije-muzeja Lendava. Res je, da kultura ni tako profitabilna, kot nekatere zvrsti športa, vendar se trudi ustvarjati tudi prihodek. Dejavnost na področju umetnosti in širše, kulture, je torej pomembna za mnogo ljudi. Smatram, da je Lendava mesto kulture že od nekdaj. Dejstvo pa je, da priznani umetniški ustvarjalci iz Lendave niso deležni primerne podpore. Brez njih in njihovih umetniških izdelkov pa Lendava EPK ne more postati.

9. V času, ko lendavska kandidatura šepa, se je kar nekaj večjih mest odločilo za kandidaturo, saj vse več ljudi prepoznava pomembnost kulturnega turizma. Kako vi gledate na to?

Dejavnosti Občine Lendava na kandidaturo ne poznam. Naziv EPK je prestižen, zato toliko kandidatur.

Za vaše odgovore se vam iskreno zahvaljujemo.

Naslovna fotografija: Kristijan Jesenovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja