Evropska prestolnica kulture 2025 – Intervju Dejan Süč

Glede na to, da je po odstopu g. Štegerja in Čanderja v javnosti vse potihnilo glede prihodnosti lendavske kandidature za EPK 2025, smo se odločili o tem napisati nekaj člankov, saj menimo, da ima javnost pravico izvedeti, kaj se dogaja, kako zadeve potekajo in ali ima občina kakšne alternativne načrte za razvoj turizma v mestu.

Na naša vprašanja tokrat odgovarja Dejan Süč, ki je član trenutnega programskega sveta EPK.

1. Kako ocenjujete možnosti, da Lendava pridobi naslov EPK 2025?
Glede na do sedaj opravljeno delo sem mnenja, da je Lendava v obdobju med aprilom 2016 in decembrom 2018 naredila velik premik na področju kulture in turizma, obe dejavnosti pa sta pomemben sestavni del projekta kandidature za EPK 2025. Mesto z bogato kulturno tradicijo se je znašlo v ključnih slovenskih medijih, posledica tega je tudi porast števila obiskovalcev na razstavah svetovnih likovnih velikanov, nadpovprečen obisk na stolpu Vinarium (ki, bodimo iskreni, krepko presega najbolj optimistične napovedi), ideja o kandidaturi pa se je po mojem mnenju prijela tudi med ljudmi. Seveda je nemogoče, da bi vsi ljudje podpirali idejo, ampak glede na soglasno podporo projektu na občinskem svetu ter kopici pozitivnih odzivov v medijih ter med ključnimi akterji na področju kulture, sem mnenja, da je delo, ki je bilo opravljeno do decembra 2018, bilo zelo dobro. Vedno bi bilo lahko še bolje, a vendarle sem mnenja, da smo tekom teh dveh in pol let premaknili marsikatero mejo v glavah, in tudi to je en od predvidenih ciljev kandidature.

2. Kaj menite o tem, da je poleg Čanderja in Štegerja odstopila tudi ga. Sabina Šinko, članica odbora EPK in kako bo to vplivalo na delovanje in na uresničitev načrtov, nenazadnje pa tudi ali vam bo do roka, ko je potrebno kandidaturo vložiti, uspelo uresničiti vse, kar je za to potrebno?
Odstop gospe Šinko seveda obžalujem saj ima gospa za sabo veliko izkušenj s področja kulture in umetnosti v Lendavi, bila je izrazito pozitivno naravnana do projekta in dober glas o kandidaturi ponesla tudi v druga pomembna središča Slovenije. Razloga odstopa ne bi komentiral, ker ne poznam podrobnosti, a vendarle moram dodati dejstvo, da odstop domačega strokovnjaka od sodelovanja pri projektu mora biti alarmantno. Ali bo uspelo uresničiti vse potrebno je odvisno od vodje projekta ter njegovega vodenja, sem namreč mnenja, da nekdo za izvedbo tako pomembnega projekta mora biti odgovoren.

3. Zadnji trendi kažejo, da zelo narašča zanimanje turistov za mesta, njihove znamenitosti in kulturo. Današnja gospodarske razmere ter življenjski stil ne dopuščajo daljših oddihov, temveč le krajša potovanja, kamor zagotovo sodi obisk mest. Tako je mestni turizem, še posebej pa mestni kulturni turizem, pritegnil pozornost nacionalnih in mestnih turističnih organizacij ter kulturnih institucij v Evropi.
V primeru, da nam ne bo uspelo vložiti kandidature, kakšna je alternativa, če želimo graditi na kulturnem turizmu in če ne, kje vidijo priložnost za razvoj turizma?
V tem trenutku sam ne vidim alternative, vsekakor pa dopuščam možnost, da nisem dovolj dobro obveščen.

4. S čim nameravate pritegniti mlade, da se aktivno vključijo k aktivnostim za razvoj turizma?
Kot najmlajši član ekipe moram tukaj omeniti, da bi bilo resnično smiselno za začetek zaupati mladim ljudem, ki so se vrnili domov, veliko jih namreč čaka na priložnost in so željni dokazovanja. Po mojem mnenju sicer to dejstvo med starejšimi vzbuja določeno nelagodje, ki pa ga bomo morali preseči, v primeru da želimo, da se bo ta kraj razvijal v želeno smer. Študentsko in dijaško delo, ki je bilo v letu 2018 izvedeno prvič, je nakazalo, da je možno z željo in trudom doseči marsikaj, le iskreni namen mora biti, da se stvari razvijajo v pozitivno smer. Obenem smatram, da bo ključno, da se od besed preide k dejanjem, nastavki iz prejšnjega leta so dobri (sodelovanje mladih pri Festivalu Vinarium ter pri Poleti v Lendavo), sedaj je potrebno spet stopiti korak naprej.

5. Lansko poletje je bilo v mestu zelo veliko različnih in kakovostnih vsebin v sklopu EPK? Kaj bomo letos ponudili turistom?
Odgovor je odvisen od ideje in vizije vodje projekta kandidature za EPK ter sredstev, ki bodo na voljo.

6. Ali je program za letošnje leto že narejen in ali se dela na vključitvi partnerjev projekta, tako kot je to bilo načrtovano?
Imam informacije, da imajo posamezni javni zavodi že izdelane letne programe, ki bodo predmet financiranja s strani Občine Lendava, vendar do potrditve proračuna do izvajanja programa ne more priti. Glede sodelovanja in vključevanja partnerjev nimam informacij, bi pa bilo to v tej fazi projekta vsekakor potrebno.

7. Glede na to, da sam projekt ne predvideva velikih investicijskih vlaganj, zakaj je bilo po vašem mnenju konec lanskega leta slišati toliko negativnih komentarjev glede lendavske kandidature za EPK 2025? Se vam zdi, da so ljudje proti ali gre tu le za glasne interesne skupine?
Resnica je, da so se negativne trditve in komentarji, kot ste pravilno ugotovili, pojavili koncem lanskega leta. O tem, zakaj je prišlo do tega, imam svoje mnenje, a ga tukaj ne bi obelodanil. Vsekakor pa mislim, da pri ključnih projektih, kar kandidatura za EPK vsekakor je, moramo preseči ozkogledno miselnost in iti čez dejstvo, kdo se je spomnil posameznega projekta in apriori nasprotovanja in se raje ukvarjati z dejstvom, kako bi skupnost imela le največ od tega projekta.

8. Kaj menite o trditvi, da se v naši občini, žal tudi drugod po Sloveniji, na šport gleda kot na vrednoto, na kulturo pa zgolj kot strošek?

Menim, da ta trditev za Lendavo, čisto ne drži, vsaj upam tako. Kultura je v preteklosti zavzemala pomembno mesto v življenju kraja, občine in regije in po mojem mišljenju mora tako ostati tudi v prihodnosti. Vsekakor je ob kulturi zelo pomembno tudi asfaltiranje cest in zagotavljanje ustreznih pogojev za nova delovna mesta, ampak ne na račun popolne degradacije kulture. Ker je neposredne koristi kulture pogosto težko meriti, sta kultura in kulturniki pogosto tarča napadov, predvsem tistih, ki kulture ne razumejo kot nečesa, kar naše vsakdanje življenje bogati. Še posebej v Lendavi, kjer se radi pohvalimo z večkulturnostjo, ima in mora imeti kultura še pomembnejšo vlogo, saj preko kulture lažje presegamo razlike v našem razmišljanju ter ideološki ali narodnostni pripadnosti.

9. V času, ko lendavska kandidatura šepa, se je kar nekaj večjih mest odločilo za kandidaturo, saj vse več ljudi prepoznava pomembnost kulturnega turizma. Kako vi gledate na to?
Sam kreativni sektor, med katerega področje kulturnega turizma vsekakor sodi, štejem med ključna področja, preko katerih se lahko spelje obrat negativnih demografskih trendov, šibke izobrazbene strukture ter slabe socialne kohezije. Zato sam na nek način razumem željo mest, da bi preko kulturnega turizma speljali potrebne spremembe v okolju in srčno upam, da bo preko projekta kandidature za EPK to uspelo tudi Lendavi.

Naslovna fotografija: Kristijan Jesenovič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja