Evropska poslanca v Lendavi

V času pred evropskimi volitvami bo osrednja tema marsikaterega pogovora politična participacija. Po zadnjih trendih je ta izrazito slaba med mladimi, še posebej pa med mladimi Pomurci. Tega se zavedajo tudi lendavski študentje iz Kluba študentov Lendava, ki so minulo soboto organizirali okroglo mizo z naslovom Prihodnost Evropske unije in vloga mladih v njej. Na okrogli mizi sta sodelovala aktualna evropska poslanca g. Lojze Peterle in mag. Tanja Fajon.
Poslanca sta skozi pogovor z mladimi predstavila svoje videnje Evropske unije in tematik, s katerimi se bo srečala EU v prihodnje. Oba sta poudarila, da je prihodnost lahko svetla zgolj, če bo EU ostala enotna, složna in predvsem solidarna. Slovenija ima po njunem mnenju veliko koristi od EU, tako finančnih kot političnih, kar je potrebno bolje poudariti in izkoristiti.
Dogodek se je odvijal (tudi simbolično) v prostorih Sinagoge Lendava, nad katero sta bila poslanca še posebej navdušena. Med okroglo mizo sta večkrat poudarila pomen enotne in mirne Evrope, ki je bila nekoč prostor različnih ideologij (fašizma, nacizma in komunizma) in ravno prostor, v katerem se je odvijala okrogla miza predstavlja spomenik časom, ki si jih nihče ne želi več. Čeprav poslanca prihajata iz nasprotnih političnih taborov pa sta dokazala, da je ideja Evropske unije mnogo večja od politične usmerjenosti in da je politično kulturo mogoče gojiti in ohranjati tudi med nasprotno mislečimi. Okrogla miza se je zaključila z debato o tem, kaj sploh predstavlja vrednote Evropske unije, pri čemer so se vsi navzoči strinjali, da gre predvsem za ideje miru, solidarnosti in sodelovanja.
Udeležba na dogodku je bila žal zelo majhna, kar so izpostavili tudi v Klubu študentov, kljub temu pa verjamejo, da je potrebno na lokalnem nivoju dvigniti evropsko zavest, politično kulturo in postopoma priučiti Evropskost.

Besedilo: Tjaša Vučko

Foto: Tadej Kreft

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja