Dvojno državljanstvo – od leta 2010 do danes

Madžarski parlament je leta 2010 sprejel zakon, ki je omogočal pripadnikom narodnostnih manjšin pridobitev madžarskega državljanstva. Vendar takratni zakon ni dajal volilne pravice. 8 let kasneje je volilna pravica ob pridobitvi madžarskega državljanstva nekaj samoumevnega.

Prednosti dvojnega državljanstva so denimo: odprtje nove možnosti za šolanje, širjenje zaposlitvene možnosti, potovanje brez vizuma in hkrati tudi volilna pravica.

V letošnjem letu bodo tako na Madžarskem, kot v Sloveniji volitve. Vplival bo tudi glas zamejcev.

Dvojna državljanstva pa imajo denimo tudi Francija in Italija medtem, ko Avstrija še nima. Dvojno državljanstvo je ob osamosvojitvi junija 1991 priznala tudi Slovenija.

Madžarska je državljanstvo razširila v krog tistih zamejskih Madžarov, ki so se po Trianonskem mirovnem sporazumu znašli onkraj meje.

Sprememba ustave z leta 2010 veleva, da vsak, ki se je brez lastne volje ali po ne lastni krivdi znašel v vlogi državljana druge države, lahko uveljavi državljanstvo skupaj enotno z madžarskim narodom.

 

ZAMEJSKI SLOVENCI

Zamejski Slovenci, med njimi tudi Porabski Slovenci se parlamentarnih volitev v Sloveniji ne morejo udeležiti. To lahko le tisti, ki imajo dvojno državljanstvo. Vendar pridobitev dvojnega državljanstva ni enostaven postopek, zato se za pridobitev odloča malo ljudi.

Svoj glas lahko oddajo v bližnji volilni enoti. To je v Murski Soboti. Lahko pa ga oddajo na Generalnem Konzulatu v Monoštru.

 

SPREMEMBA ZAKONA LETO KASNEJE

Januarja 2011 je v veljavo stopila sprememba obstoječega zakona. Za vse, ki dokažejo, da imajo prednike, ki so živeli na ozemlju Madžarske, lahko za madžarsko državljanstvo zaprosijo na podlagi poenostavljenega postopka. Novi zakon je dodelil tudi volilno pravico državljanom, ki so pridobili državljanstvo na ta način.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja