Duo Ponte: Koncert v Sinagogi

Nocoj smo v lendavski Sinagogi  prisluhnili raziskovanju zvočnih pokrajin ljudstev z daljnih ruskih step, panonske kotline, Balkana, južne Evrope in Novega sveta s skupino Duo Ponte in njihovimi gosti.

Pevko Aljo Petric in kitarista Damjana Stanišića je v duet povezalo raziskovanje glasbenega izročila raznolikih kultur po svetu. Korenine zasedbe Duo Ponte segajo v leto 2014, ko sta glasbenika združila ideje in svoje sodelovanje predstavila na prvih koncertih v Murski Soboti. Od tedaj aktivno nastopata na številnih slovenskih in tujih odrih. Z edinstvenimi avtorskimi aranžmaji sta ustvarila samosvoj umetniški izraz.

Duo Ponte se v zadnjem letu povezuje z nekaterimi slovenskimi pesniki in pisatelji. Sodeloval je pri nastajanju zgoščenke Veter in Odmev (2016), ki je izšla kot del istoimenskega romana pisatelja Štefana Kardoša.

Zaradi naklonjenosti poeziji ni bilo naključje, da sta glasbenika stopila v korak s pesniki Magdaleno Svetina Terčon, Simono Solina in Albertom Halászem, ki so leta 2016 izdali pesniško zbirko Vrvohodci. Pesmi so sprva nastajale kot dialog med Magdaleno in Simono, ki ga je naknadno ujel še Albert. Trije pesniški glasovi so se stopili v en glas in (p)ostali prijatelji z željo, da njihova pesem povezuje. Pestre in barvite glasbene priredbe zasedbe Duo Ponte so poezijo dopolnile in ji vtisnile svojevrsten pečat. Skladba »Pomol« je bila v mesecu septembru 2017 izbrana in predstavljena v okviru javnega poziva »Imamo novo glasbo« (MK, RTV Slovenija).

Na koncertu je bilo v dveh sklopih predstavljeno njuno delo preteklih širih let. Poslušalce sta z glasbo popeljala na potovanje skozi različne dele sveta in zaključila pri najnovejši zgoščenki »Vrvohodci«, ki je izšla v decembru 2017 (Založba Klopotec). Večer so obogatili glasbeni gostje in dramska igralka Milada Kalezić, ki je interpretirala nekaj pesmi iz pesniške zbirke.

 

[srizonfbalbum id=47]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja