Društvo vinogradnikov Čentiba je v petek pripravilo vsakoletno ocenjevaje vin

Društvo vinogradnikov Čentiba 28. leto zapored tradicionalno organizira ocenjevanje vin. Tudi tokrat so člani društva, nečlani ter vinogradniki sorodnih društev iz Madžarske prinesli nemalo število vzorcev, natančneje 80. Od tega je bilo 22 madžarskih in 58 domačih.

Ocenjevalna komisija v sestavi Anton Vodovnik-predsednik ocenjevalne komisije, Novak Ernest, Marika Feher, Egon Krampač in Alen Felső je ocenila, da imajo letos v Čentibi 16 zlatih, 46 srebrnih in 6 bronastih vzorcev. Kot vsako leto se v vinih najdejo tudi napake, na katere je žirija še posebej pozorna. Najpogostejše letos so bila velika geranium, oksidacija in miševina. Da do takih napak pride v čim manjšem številu, so v društvu imeli oktobra kletarski krožek, kjer je strokovnjak ocenil stanje mladih vin.

Letos je bilo v Čentibi precej vzorcev zvrsti, nekaj laškega rizlinga, chardonnaya, šipona, renskega rizlinga, sivega pinota, rumenega muškata, …
Najvišjo oceno ocenjevanja je doseglo vino posebne trgatve-traminec/suhi jagodni izbor, na katerega je lastnik čakal celih 15 let, da je trgatev ustrezala predpisom. Pri normalnih trgatvah je najvišjo oceno dobil domači chardonnay.

Kateri vzorci zadostujejo za dosego naslova prvaka ali šampiona bodo določili po pravilniku za ocenjevanje oz. se dogovorijo na Izvršnem odboru.

Podelitev diplom z aktualnega ocenjevanja bo 28. april v Čentibi, v Vaškem domu.

Člani društva vinogradnikov Čentiba s svojimi vini ne sodelujejo le na domačem ocenjevanju, temveč tudi v sosednji županiji Zala, od koder so tudi čentibčani prejeli vzorce: iz Letenye, Lentija, Sármelléka in Pusztaszentlászlója. Da si člani na svojih ocenjevanjih izmenjujejo vzorce je tudi že dolga tradicija.

Kakovost vin v Prekmurju je v zadnjih tridesetih letih izjemno napredovala, kar dokazujejo rezultati ocenjevanja vin. Pojavljajo se tudi napake oziroma bolezni vina, ki so rezultat vremenskih razmer in nepravočasne reakcije vinogradnikov na to dejstvo. Te napake so vidne v vinu, kot oksidacija in bakterijske bolezni, vodikovega sulfida in etilni acetat. Nekatere bolezni je še mogoče popraviti z ustreznim kletarjenjem- je dodal Alen Felšő, član strokovne komisije in licenciran degustator.

V Čentibi na člane društva pa čaka kar nekaj dejavnosti do podelitve diplom: kot prvo bodo že štirinajstič sodelovali na razstavi Vino in pirhi, konec aprila pa predstavljajo mesto Lendava v pobratenem Pécsu na Madžarskem.

Ocenjevalni komisiji se zahvaljujejo za delo, vinogradnikom pa želijo vztrajnosti pri pridelovanju vina in ohranitvi nasadov.

Ocenjevalna komisija v sestavi Anton Vodovnik-predsednik ocenjevalne komisije, Novak Ernest, Marika Feher, Egon Krampač in Alen Felső

Rezultati ocenjevanja:

 

[googlepdf url=”http://lendava-on.net/wp-content/uploads/2019/03/ocenjevanje-za-javnost-2019-converted.pdf” download=”Shrani” width=”100%” height=”600″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja