Dolnji Lakoš: Razstava starih fotografij

V prostorih vaškega doma v Dolnjem Lakošu je danes potekala svečana otvoritev razstave starih fotografij, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Szúnyogh Sándor iz Dolnjega Lakoša. Razstavo sta pripravila etnologa dr. Mária Bihar Kepéné in dr. Zoltán Kepe Lendvai.
Razstavo je nato odprla dr. Mária Kepéné Bihar, ki je zbranim povedala, da imamo zadnjih let v naših krajih že veliko tovrstnih dogodkov saj vlada izjemno zanimanje za razstavljanje starih fotografij, ker so se že skoraj v vsaki vasi naše občine odvile podobne razstave, ter dodala, da se v kratkem pripravlja knjižna izdaja starih fotografij zbranih iz Dolnjega in Gornjega Lakoša.
Izpostavila je tudi virtualne razstavljalce starih fotografij, kot sta a szlovéniai magyarság nemzetiségi múzeuma – virtuális in Facebook portal- lendava nekoč – lendva a múltban, ki sta tudi pomemben vir informacij o naši preteklosti.
Na razstavi so si obiskovalci lahko ogledali življenje ljudi, vsakdanje opravke, njihove običaje, delovne akcije, šolske fotografije, pogrebne fotografije, žetev, vojaške fotografije. Poseben del na razstavi so namenili rojaku Šandorju Szunyogu, kjer smo lahko videli kar nekaj zasebnih fotografij v lasti njegovih otrok.
Razstava nam prikaže, kako se je življenje danes spremenilo, kako se je spremenila tehnologija, in kako so se spremenili predvsem ljudje. Nekoč so priskočili na pomoč in so se radi družili ob delu in opravilih, pri gradnji hiš ali pri delu v vinogradu. Danes tega ne vidimo več. Zato je bilo lepo videti in okusiti vsaj kanček življenja, ko je bilo življenje zapisano le v starih fotografijah.

Razstavo so podprli Galerija – Muzej Lendava, Zavod za kulturo Madžarske narodnosti in Pomurska Madžarska narodnostna skupnost.

[Best_Wordpress_Gallery id=”641″ gal_title=”Dol Lakoš razstava”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja