Dolnja Lendava 16. aprila1941

Lendava ima dolgo in burno zgodovino, saj je bila v preteklosti del večih držav in različnih ureditev. Na današnji dan, torej 16. aprila pred 79 leti, natančneje leta 1941, se je odvil dogodek, ki je močno zaznamoval tukajšnje prebivalstvo.

Namreč le deset dni prej se je zgodil napad na Jugoslavijo, na državo katere del je bila Dolnja Lendava. To je bil kratkotrajni spopad oz. vojna med silami osi ter njenimi zavezniki na eni strani in kraljevo jugoslovansko vojsko na drugi strani. Do spopada je prišlo 6. aprila 1941, po tistem, ko se je jugoslovansko ljudstvo uprlo pridružitvi Jugoslavije silam osi. Ta upor je Hitlerja tako razjezil, da je ukazal prekiniti priprave za napad na Sovjetsko zvezo in v direktivi št. 25 ukazal nemudoma napasti Jugoslavijo. Nemci in njihovi zavezniki so za napad pripravili okoli dva milijona dobro oboroženih vojakov, ki so državo napadli iz smeri Italije, Avstrije, Madžarske, Romunije, Bolgarije in Albanije. Slabo oborožena in demoralizirana jugoslovanska vojska proti šestkrat močnejšemu sovražniku ni imela nobenih možnosti za zmago, zato je 17. aprila 1941, po tem ko sta vlada in kralj pobegnila iz države, podpisala brezpogojno kapitulacijo.

6. april 1941- Umikajoča Jugoslovanska vojska minira most čez reko Muro pri Murskem Središću

Madžarski prebivalci Dolnje Lendave z navdušenjem pričakajo vojake. V ozadju na zgradbi še visi nemška zastava

Nemški načrti za razdelitev Jugoslavije so predvidevali, da bodo svojim zaveznikom dali nekatere pokrajine. Tako je bilo določeno, da bodo Prekmurje dobili Madžari. V četrtek, 16. aprila bo minilo 79 let od dneva, ko so Nemci na slovesnosti v Murski Soboti Prekmurje predali Madžarski. Madžarska vojska je 16. aprila 1941 prestopila meje, ki so bile določene s Trianonsko pogodbo leta 1920 in priključila del svojega ozemlja, izgubljenega po prvi svetovni vojni.

Lendava, 6. aprila 1941. Prihod Madžarske vojske, ki je nato prevzela oblast od Nemcev

Tako so v Dolini prebivalci pričakali Madžarsko vojsko

Madžari kmalu po prevzemu oblasti v Dolnji Lendavi ponovno vzpostavijo železniško povezavo z Zalaegerszegom. Na fotografiji je prikazan prihod svečanega vlaka.

6. april 1942- Sveta maša pred cerkvijo ob prvi obletnici priključitve Dolnje Lendave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja