DOGODEK | Daj se na seznam

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L), v partnerstvu z Zavodom RS za transfuzijsko medicino, Zavodom za turizem in razvoj Lendava ter Klubom študentov Lendava organizira akcijo “DAJ SE NA SEZNAM”.

Za mnoge bolnike s krvnim rakom je presaditev krvotvornih matičnih celic (KMC) edina možnost za preživetje. Obsežnejši kot je register, večja je možnost, da se bo v njem našel bolniku ustrezni darovalec.

Kaj pomeni KMC? 

KMC je kratica za krvotvorne matične celice, torej celice, iz katerih nastajajo vse druge celice v naši krvi. Zaradi njihove posebne krvotvorne lastnosti lahko z darovanjem KMC pomagamo pri zdravljenju bolnikov s krvnimi raki in nekaterimi drugimi boleznimi.

Vpis v register je enostaven, nič ne boli, dolgoročno pa lahko nekomu reši življenje. V register se lahko vpiše vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 45 let. Postopek je zelo preprost. Vse, kar je potrebno storiti, je, da izpolniš zdravstveni vprašalnik, pristopno izjavo in oddaš bris ustne sluznice. 

Več o vpisu v register in morebitnem darovanju KMC najdeš nawww.dajsenaseznam.si ali Facebook skupini https://www.facebook.com/DajSeNaSeznam/ .

Pridruži se družini potencialnih darovalcev KMC, ki so vpisani na seznam registra Slovenija Donor in povečaj možnosti za preživetje bolnikov s krvnimi raki. Ker je skladnost bolnikovih in darovalčevih KMC geografsko in etnično pogojena, je izrednega pomena, da se na seznam vpiše čim več prebivalcev Prekmurja z okolico, ki trenutno v registru nima veliko potencialnih darovalcev. Vemo pa, da veliko bolnikov s krvnimi raki prihaja tudi s tega območja Slovenije.

Vabljeni 9. marca od 12. do 17. ure v kolesarskem centru Murania.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja