Dobrovnik in Lendava: Zakolesarimo v jesen v okviru Evropskega tedna mobilnosti 2018

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2018, katerega slogan je letos ZDRUŽUJ IN UČINKOVITO POTUJ, so soorganizatorji Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Občina Dobrovnik, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Zdravstveni dom Lendava, Policijska uprava Murska Sobota-PP Lendava in Kolesarski klub Lendava danes pripravili dogodek »Zakolesarimo v jesen.«

Kolesarjenje kot oblika prevoza.

Kolesarjenje kot oblika prevoza prinaša sodobno, dinamično in ozaveščeno potovanje, s katerim lahko neposredno prispevamo k izboljšanju okolja, z aktivnim slogom pa tudi k dvigu kakovosti življenja.
Namen dogodka je bil povezovanje pomembnih deležnikov v regiji na področju medsektorskega sodelovanja, ki lahko vplivajo na dvig ozaveščenosti in promocijo gibanja prebivalcev naše regije.

Trajnostna mobilnost ima pozitiven vpliv na okolje in zdravje.

Soorganizatorji dogodka so vsak posebej s svojo dejavnostjo in aktivnostmi doprinesli k izvedbi in soorganizaciji dogodka, ki promovira gibanje v obliki kolesarjenja, hoje in nordijske hoje.
Dogodek se je odvijal na relaciji med Dobrovnikom, Genterovci, Lendavo in Kolesarskim centrom Murania v Čentibi.
Sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota so bili na dogodku v Dobrovniku prisotni z meritvami dejavnikov tveganja za udeležence dogodka, in s promocijo telesne dejavnosti ter svetovanjem o zdravem načinu življenja. Zdravstveni dom Lendava pa je meritve izvajal na cilju v Čentibi, pri centru Murania.
Dogodka so se aktivno in organizirano udeležili: Društvo upokojencev Lendava, DOŠ Dobrovnik, DOŠ Genterovci, DOŠ I in DSŠ Lendava.
Organizatorji so ob tej priložnosti obenem sklicali tudi tiskovno konferenco
Trajnostna mobilnost ima pozitiven vpliv na okolje in zdravje. Ena obetavnejših novosti v tej smeri so vsekakor kolesa na električni pogon, ki so jih pred kratkim nabavili v Kolesarskem centru Murania in ki jih je bilo danes tudi možno preizkusiti.

Tedenska telesna dejavnost vsaj 150 minut.

Priporočeno trajanje telesne dejavnosti za odrasle z vidika ohranjanja in krepitve zdravja je najmanj 150 minut na teden.
Odrasli prebivalci pomurske regije so po rezultatih nacionalne raziskave o z zdravjem povezanim vedenjskim slogom več telesno dejavni kot v preteklosti.
Na žalost je še vedno velik problem čezmerna telesna teža in debelost. Posebej poudarjamo problem prekomerne hranjenosti in debelosti pri šolskih otrocih. Pomurska regija ima namreč največji delež šolskih otrok s čezmerno telesno težo in najnižji delež otrok s primernim telesnim fitnesom.
Današnji dogodek je bil iz tega vidika pomemben iz več razlogov: odrasli, posebej učitelji smo danes bili vzor telesne dejavnosti, medsebojno povezovanje vseh udeležencev v skupnosti pa zagotovo obrodi sadove, saj si s tem porazdelimo breme, obenem pa vsak s svojim prispevkom omogoči lažjo dosego cilja – to je krepitev in ohranjanje zdravja vseh nas.
Poleg slogana »združuj in učinkovito potuj« dodajmo še slogan » skupaj za zdravje« vseh prebivalcev.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”575″ gal_title=”Zakolesarimo v jesen”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja