Delavnice za najmlajše in Plesna hiša v Centru Banffy

Nocoj so se v prostorih Cetra Banffy odvile rokodelske delavnice za otroke, kjer so se lahko najmlajši preizkusili v risanju, barvanju in izdelavi prtičkov s pomočjo tiskanja vzorcev na blago. Po končanih delavnicah je organizator pripravil še takoimenovano plesno hišo, kjer so otrokom pokazali kako so se nekoč otroci igrali, saj tedaj ni bilo računalnikov in mobilnih telefonov. Spoznali so stare, sedaj že pozabljene igre, plesali in se odlično zabavali.Nadaljevali so s plesno hišo za odrasle, kjer so se ob spremljavi žive glasbe učili plesati čardaš ter ostale madžarske plese.

Kaj je je plesna hiša?

To je tipični madžarski zaklad, ki ga lahko najdete povsod po svetu, kjer živijo madžarske skupnosti in ne le v Budimpešti. Poznajo ga pod imenom tànchàz, kar pomeni plesna hiša. Običajno se izraz ne prevaja.
To je pravzaprav metoda (ne le madžarska), s katero poučujejo ljudske plese ob spremljavi žive glasbe. Po tistem, ko se naučijo nekaj osnovnih korakov, lahko sodelujoči improvizirajo. Ta metoda je postala del svetovne kulturne dediščine UNESCO.

Organizatorji in pokrovitelji dogodka so bili: Generalni konzulat Madžarske,
Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava in Folklorna skupina Muravidék.

[srizonfbalbum id=74]

[srizonfbalbum id=73]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja