Danes se začenja razstava: Variacije iz Herenda

Danes ob 18. uri bodo na lendavskem gradu odprli razstavo svetovno znanega herendskega porcelana. Razstava, ki v skoraj dvestoletni tradiciji nastaja v manufakturi v mestu Herend v bližini Blatnega jezera bo na ogled do 10. maja letos. 

Obiskovalcem bo na ogled 257 vrhunskih porcelanastih, ročno izdelanih in poslikanih izdelkov, med njimi tudi skodelice, sklede, krožniki, vaze, sladkornice in druge umetnine.

Manufakturo Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. je leta 1826 ustanovil industrialec  Vince Ferencz Stingl. Kot zanimivost lahko dodamo, da še dan danes porcelan izdelujejo z rokodelsko tehniko, njihove posode in okrasne izdelke pa zaznamujejo ročne poslikave z vzorci cvetlic in živali v svežih pastelnih barvah in ornamenti. Izdelki so bili tudi večkrat nagrajeni. Izpostaviti velja, da je na svetovni razstavi v Londonu leta 1851 posebno priznanje izkazala angleška kraljica Viktorija. Navdušenje na izdelki kot so: umetelnim jedilnim servisom, poslikanim s stiliziranim cvetjem, metulji v svežih herendovskih barvah je bilo tako veliko, da je sama naročila za angleški dvor. Po njej od takrat naprej servis z dekorativnimi predmeti nosi ime Viktória, med ljudmi pa vlada precejšnje zanimanj za njih. Porcelan je tudi pomemben pri madžarski kulturi, za kar je madžarska dediščina prejela tudi nagrado.

Delo današnje manufakture bosta predstavila dr. Simon Attila, generalni direktor Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., ter umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan.

Pozdravni nagovori:

Mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava
Dr. Simon Attila, generalni direktor Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.
Judita Krivec Dragan, umetnostna zgodovinarka

Odprtje razstave:

Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije

Sodelovanje v programu:
Trio Energico

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja