Danes ponoči bomo lahko opazovali Lunin mrk

Danes ponoči bomo lahko opazovali prvi letošnji Lunin mrk, ki bo hkrati tudi edini popolni mrk letos. Naslednji bo šele maja 2021. Lunin mrk vidimo, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici v tem zaporedju, tako da Luna potuje skozi Zemljino senco. Današnji mrk ne bo med najspektularnejšimi, saj bo Luna potovala sorazmerno blizu roba sence, a bo še vedno popolni. Bo pa Luna to pot zelo blizu Zemlji (tako imenovana superluna), zato bo videti večja. V Sloveniji bomo mrk lahko opazovali v drugi polovici noči, ko bo Luna zahajala.

Delna faza mrka se bo začela ob 4.34 po lokalnem času, Luna pa bo v celoti vstopila v Zemljino senco ob 5.41, skozi katero bo potovala do 6.43. Luna bo pri nas zašla ob 7.45, torej bomo videli bistveni del mrka. Luna bo tedaj na severozahodni strani neba. Sončni vzhod bo ob 7.36. Ker bo Luna potovala blizu roba sence, bo faza popolnega mrka sorazmerno kratka, saj bo trajal vsega uro. Mrk lanskega julija je imel na primer kar dvakrat daljšo fazo totalnosti, poleg tega pa je bila tedaj še v apogeju in je najpočasneje potovala po nebu.

Kako rdečkasta bo lunina ploskev med mrkom, je težko napovedati. Med mrkom namreč ta ni črna, temveč je zaradi loma svetlobe rdečkasta. Razlog je Zemljina atmosfera, ki lomi svetlobo, zato nekaj svetlobe vseeno prispe do Lune in se odbije nazaj. Ker se v ozračju najbolj siplje modra barva, ima rdeča svetloba več možnosti, da ji to potovanje uspe, zato Luno vidimo rdečo.

Do naslednjega mrka bo preteklo poltretje leto, ker je Lunina orbita glede na ekliptiko nagnjena za 5,1°. To pomeni, da se Luna ob vsaki polni luni ne skrije za Zemljo, temveč je nekoliko nad ali pod ravnino, v kateri Zemlja kroži okrog Sonca. Le v dveh točkah (vozlih), kjer tirnica seka to ravnino, lahko vidimo mrk. Pa še takrat mrk vidimo le, če je polobla, kjer se nahajamo, obrnjena proti Luni. Zato bo naslednji popolni Lunin mrk v naših krajih viden šele leta 2022.

Vremenska napoved za letnemu času primerna. Najbolj jasno nebo bo na Primorskem in v višjih predelih, v nižinah v notranjosti države pa nam lahko ponagaja oblačnost.

Vir: Slotech

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja