Danes je dan žena

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga vsako leto 8. marca praznujejo v približno 100 državah po svetu. S tem se vsako leto spomnimo na enakopravnost žensk.

Nekoč..

Na današnji dan leta 1857 so ženske delavke zaposlene v tekstilnih tovarnah v New Yorku organizirale protest. Zaradi nečloveških delovnih pogojev in premajhnih plač so se uprle. A jih je policija napadla in pridržala. Dve leti potem so ženske, prav tako v marcu, ustanovile prvi delavski sindikat, da so se vsaj tako poskusile zavarovati in pridobiti vsaj nekaj osnovnih pravic na delovnem mestu. Na današnji dan leta 1908 se je na ulicah zbralo 15.000 žensk, ki so zahtevale krajše delovne ure, boljšo plačo in volilne pravice. Protestirale so pod sloganom “Kruh in Vrtnice”. Kruh je imel pomen ekonomske varnosti, vrtnice pa so bile simbol boljše kvalitete življenja. Meseca maja je tako Socialistična stranka Amerike razglasila zadnjo nedeljo v mesecu februarju kot državni praznik žensk.

Vendar je dve leti kasneje, leta 1910 nemška feministka in socialistka Clara Zetkin na mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu predlagala priznanje mednarodnega praznika žensk. Njen predlog je bil sprejet in dan žena je namenjen počastitvi boja za ženske pravice. To vključuje tudi pravico do volitve, ki je v tistih časih bila izrednega pomena. A takrat na konferenci niso izbrali datuma za praznovanje. V Rusiji so leta 1917 na zadnjo nedeljo v mesecu februarju ženske pričele s protestom, ki je bil tokrat nekoliko drugačen, saj se je slogan glasil “Kruh in Mir”. Šlo pa je za odziv na več kot 2 milijona umrlih ruskih vojakov v vojni. Kljub ogromnim pritiskom ženske niso nehale protestirat, vse dokler ruski car ni bil prisiljen k odstopu. Začasna vlada pa je ženskam v Rusiji odobrila volilno pravico. Po ruskem julijanskem koledarju je to 23. februarja, kar po našem gregorijanskem pomeni 8. marec.

 
Drage obiskovalke naše spletne strani!

Noben cvet ni tako lep kot ženska,
noben vetrič ne piha tako nežno kot je nežna ženska,
noben kamen ni tako trd kot je trdna ženska,
noben vihar ne prenese toliko dežja, kolikor solz pretoči ženska
in nihče ne premore toliko ljubezni kot jo ima v sebi ženka!

Vse najlepše ob dnevu žena!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja