Crvena jabuka postregla s svojimi največjimi uspešnicami

Sinoči so se v okviru Festivala Vinarium predstavili mojstri ljubezenske lirike Crvena jabuka, legendarni sarajevsko-zagrebški bend, ki jih po celotnem območju nekdanje skupne države odkrivajo vedno nove generacije poslušalcev in to že 33 LET!

Z večnimi hiti, kot so »Nekako s proljeća«, »Zovu nas ulice«, »To mi radi«, »Ima nešto od srca do srca«, »Sviđa mi se ova stvar« in številnih drugih smo se lahko nekoliko starejši spomnili mladostnih dni in se objeli s prijatelji v morju spominov.

Lahko bi rekli, da je ljubezen skrivnost “večnosti” fantov iz Sarajeva, ki so se davnega leta 1985 odločili posneti svoj prvi album.

Dražen Ričl (vokal, kitara), Aljoša Buha (bas), Dražen Žerić (klaviature), Darko Jelčić (bobni) in Zlatko Arslanagić (kitara), so že posneli prve skladbe, a kot pravi legenda, se nikakor niso mogli dogovoriti, kako naj bi se bend imenoval – vse dotlej, dokler ni nekdo v studio slučajno prinesel rdeče jabolko.

Že prvi album z vrsto hitov kot so »Dirlija«, »Bježi kišo s prozora« ali »S tvojih usana« je izdal takratni Jugoton, sedaj Croatia Records. Sodelovanje Crvene jabuke s to produkcijsko hišo traja že celih 25 let, Davor Papić pa je kot oblikovalec skupine že od prvega albuma dalje, saj je avtor ovitkov večine njihovih izdaj.

Sledila je evforija in prva velika turneja skupine, a fantje so polni emocij in energije že ustvarjali pesmi za svoj novi album. Prvi veliki koncert Crvene jabuke je na žalost zasenčila tragedija, v kateri sta umrla pevec Dražen Ričl in basist Aljoša Buha. Preostali trije člani so leta 1987 posneli drugi album »Za sve ove godine«, ki so ga posvetili umrlima prijateljema.

Jubilejno leto 2010, v katerem je Crvena jabuka praznovala 25 let delovanja, se je začelo z izdajo knjige o skupini, v kompletu s štirimi CD-ji, pod skupnim naslovom »Da nije ljubavi«. Na novo so posneli devet skladb, nekatere že znane v novem aranžmaju, nekatere pa še niso bile slišane v izvedbi Crvene jabuke. Leto kasneje so izdali še ploščo »Za tvoju ljubav«, nato pa še »Nek’ bude ljubav«.

Letos skupina praznuje zavidljivih 33 let. V obdobju svojega ustvarjanja so izdali že dvanajst studijskih albumov, na katerih je več kot 100 ljubezenskih pesmi, katerih skupna rdeča nit je ljubezen.

[Best_Wordpress_Gallery id=”518″ gal_title=”crvena jabuka”]

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja