Četrti maj 1980: dan, ko je obstala Jugoslavija

Na današnji dan je pred 39 leti Tomaž Terček na televiziji Ljubljana, zdajšnji RTV Slovenija, sporočil, da je v ljubljanskem kliničnem centru umrl tovariš Josip Broz Tito. Sporočilu je sledilo četrt ure prekinjenega televizijskega in radijskega programa, med katerim je občinstvo lahko le ugibalo, kaj se je zgodilo. Zaradi vesti je bilo prekinjeno tudi nogometno srečanje med Hajdukom in Crveno zvezdo v Splitu.

Josip Broz se je rodil 7. maja 1892 v Kumrovcu na današnjem Hrvaškem Slovenki Mariji Broz (rojeni Javoršek) in Hrvatu Franju Brozu. Bil je sedmi od petnajstih otrok, leta 1910 se je v Sisku izučil za strojnega ključavničarja. Leta 1915 je bil kot vojak v avstro-ogrski vojski ranjen in ujet na Karpatih na ruski fronti prve svetovne vojne. Junija 1917 je v Rusiji sodeloval v boljševiških demonstracijah, tri leta kasneje pa je v Omsku postal član jugoslovanskega odseka ruske komunistične partije.

Po vrnitvi v Jugoslavijo je bil zaradi političnega udejstvovanja zaprt, po izpustitvi pa je kmalu odpotoval v tujino, od koder je sodeloval pri partijski dejavnosti v domovini. Vzdevek Tito je dobil leta 1934, ko je postal tudi član politbiroja centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije. 4. julija 1941 je narodom na območju Jugoslavije izdal poziv k oboroženemu boju proti nacistom. Med letoma 1941 in 1945 je bil vrhovni komandant narodnoosvobodilne vojske Jugoslavije. Leta 1945 je postal prvi premier SFRJ, leta 1953 pa je postal drugi predsednik države, ki jo je vodil do smrti. Leta 1974 je bil po sprejemu nove ustave izvoljen za dosmrtnega predsednika države.

Umrl je 4. maja 1980 pet minut čez petnajsto popoldne v kliničnem centru v Ljubljani za posledicami gangrene. Njegovega pogreba se je udeležilo 123 državnih delegacij z vsega sveta, med drugim tudi britanska konservativna premierka Margaret Thatcher in mož kraljice Elizabete II. britanski princ Filip, medtem ko sta ZDA zastopala podpredsednik Walter Mondale in mati predsednika Jimmyja Carterja Lillian Gordy Carter.

Tito je obiskal Lendavo leta 1966.

Tukaj pa si lahko ogledate fotogalerijo njegovega obiska:

[Best_Wordpress_Gallery id=”182″ gal_title=”Tito – 1961″]

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja