Cesta med Lendavskimi goricami in Rédicsem na Madžarskem je že prevozna

Kot smo že poročali o položitvi temeljnega kamna in kasneje še večkrat o gradnji nove cestne povezave med Madžarsko in Slovenijo, sedaj lahko  poročamo, da je cesta tudi prevozna oziroma odprta.

Gradnja kolesarske steze ob državni meji z Madžarsko, na relaciji Lendvadedes – Dedeskecskés – Čentibske gorice in Lendavske Gorice, je končana.
Izgradnja cestne povezave med Madžarsko in Slovenijo je potekala po načrtih. Projekt, ki je vreden približno 1,2 milijona evrov, se je financiral iz evropskih sredstev ter sredstev madžarske vlade, v okviru projekta Iron Curtain cycling. Izvajalec del je bilo madžarsko podjetje Vértes-Út Építő és Szolgáltató Kft iz Budimpešte.

Temeljni kamen je bil postavljen marca 2018, dela pa so se zaključila po načrtih.

Dela so bila sestavljena iz dveh sklopov. Iz smeri Rédicsa je obnovljen obstoječi lokalni cestni odsek proti Čentibi, od tod naprej pa je zgrajen nov odsek, ki se priključi na asfaltno cesto v Sloveniji, natančneje v Lendavskih Goricah, nekoliko nižje od novega vaškega doma.

22. 2018 marca so ob prisotnosti državnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Madžarske, Levente Magyarja in mag. Klemna Potiska državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Republike Slovenije, svečano položili temeljni kamen.

Že čez dva meseca so zabrneli gradbeni stroji. Tik tik ob meji s Slovenijo so Madžari skozi bukove gozdove pričeli z rušenjem dreves in izgradnjo ceste.

Ves čas od načrtov in izgradnje ceste se je uporabljal termin kolesarska povezava. Sedaj je jasno, da je cesta prevozna tudi za osebna vozila, motorje in seveda kolesarje. Hitrost vožnje je omejena na 30 km/h.

Slovenci se nismo odzvali in zgradili dober kilometer ceste pri Čentibi.

Žal pa se mi nismo odzvali in pri Čentibi ni zgrajen še kakšen kilometer ceste tik ob mejnih kamnih, ki bi se lahko priključila na obstoječo cesto pri Mali dolini. To se sliši prav neverjetno, saj je bilo tukaj v sklopu sanacij in ureditev hudournikov in kanalov ter odvodnjavanj meteornih voda iz gričevnatega dela občine, pred kratkim urejeno odvodnjavanje in navožen gramoz ter sekanec. Zakaj se dela niso nadaljevala, nam ni znano.

Tukaj bi se lahko nadaljevala cesta do meje, ki bi se navezala na novo povezavo med Slovenijo in Madžarsko.
Pot pri mali dolini v Čentibi bi se lahko navezala na novo cesto.

Po omenjeni cesti se iz Lendavski Goric lahko z osebnim vozilom pripeljemo mimo Čentibskih goric tik ob meji in naprej v vasico Tenkehegy, od koder  vozimo v smer Dedeskecskés ter do Rédicsa. Kolesarji pa se lahko pred  Dedeskecskésem spustijo po gozdni kolesarski stezi v idilično vasico Lendvades, od koder je možno prikolesariti do Lentija, Gosztole, Lentihegya ali Lovaszija.

To območje je bilo v času železne zavese za ljudi prepovedano območje. Ravno zato, ker prebivalcev na tem območju Madžarske ni bilo, je danes to mirno in dokaj naravno območje, od koder se odpirajo čudoviti pogledi v najvzhodnejši del Slovenije, v » kljun slovenske kokoši«, in v Panonsko nižino, vzdolž nekdanje železne zavese. S to naložbo se bo bistveno povečala možnost kolesarskega turizma med Lentijem in razglednim stolpom Vinarium v Dolgovaških Goricah. Okolju in ljudem bo prijazna, hkrati pa bo trdneje povezala čezmejno regijo.

Nova cesta se priključi slovenskemu ozemlju pri Lendavskih goricah, nekoliko nižje od novega vaškega doma

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja