Čas cvetenja bezga, akacije in priložnost za smrekove vršičke

Prišel je čas, ko skoraj vse cveti. Za tiste, ki obožujejo domače pridelane naravne sokove ali čaje je to idealen trenutek. V okolici Lendave je moč opaziti cvetenje akacije in od tega tedna naprej še bezga. Zato vam predstavljamo recept za osvežujoči bezgov sirup, ki ga v Prekmurju najdemo v marsikaterem gospodinjstvu in tudi akacijev čaj, ki pa pri nas ni tako pogost, kljub zdravilnim učinkom in razširjenosti. Ponuja se tudi priložnost za smrekove vršičke, ki so kot sirup prav tako zdravilni.

RECEPT ZA BEZGOV SIRUP

SESTAVINE:

  • 30 bezgovih cvetov
  • 3 kg sladkorja
  • 3 limone
  • 3l vode
  • 3 citronske kisline

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine in citronsko kislino. Pokrito pustimo 48 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice.

VIR

CVETJE AKACIJE KOT MOČNA MEŠANICA PROTI KAŠLJU

Čaj akacije, ki trenutno cveti v naših krajih je dober za pomirjanje kašlja in učinkuje proti vnetjem ter krčem. Dober je tudi pri preprečevanju nastajanja želodčne kisline, kar je pomembno za bolnike s črevesnimi in želodčnimi razjedami. V kozmetiki je koristna za glajenje kožnih gub in izboljšanje tonusa kože.

Postopek in uporaba
Cvetje akacije se nabira v začetku cvetenja med majem in junijem. Zelene peclje odstranimo takoj in cvetne liste posušimo.
Čaj uporabljamo pri blažitvi, preprečitvi ali ustavitvi želodčnih ali prebavnih težav. Pripravite ga tako, da dodate dve čajni žlički posušenih cvetov akacije 200 ml vroče vode in odcedite po petih minutah.
Zaradi svoje prijetne arome se akacija uporablja za izdelavo sirupov pa tudi v industriji parfumov. Iz fermentiranih cvetov izdelujejo likerje, medtem ko so v testu ocvrti cvetovi posebna sladica.

Palačinke iz akacijevih cvetov
Sestavine (za 4 osebe):
– 16 šopki cvetja akacije
– 2 jajci
– 2 žlički sladkorja
– 200 g bele moke
– 250 ml mleka
– olje za cvrtje
– sladkor v prahu

Priprava:
V skledi vmešamo jajca in sladkor. Postopoma med mešanjem dodajamo moko in mleko. Pomočimo grozde cvetja akacije v testu in scvremo v vročem olju.

TUDI SMREKOVI VRŠIČKI ODLIČNI PROTI KAŠLJU

Smrekove vršičke lahko naberemo vse do junija. Sirup pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, deluje blagodejno na dihala, pospešuje prekrvitev sluznice dihalnih poti in jo krepi, obnavlja in varuje. Vsebujejo namreč vitamin C.

Potrebujemo:

  • Smrekove vršičke
  • Sladkor

V steklen kozarec ali steklenico do vrha nadevamo smrekove vršičke po plasteh (plast vršička – plast sladkorja). Kozarec ali steklenico damo na sonce do približno 40 dni, da se sladkor raztopi. Nato preceimo in damo v kozarce, ki jih postavimo v hladen ter temen prostor.

Sirup nato lahko uporabimo kot sok zmešan z vodo, ki služi za izkašljevanje ali osladitev čaja.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja