CAMERA OBSCURA GIGANTICA V LENDAVI

Na današnjem Dnevu fotografije v Lendavi je Foto-video klub iz Čakovca postavil gigantsko kamero obscuro.Tudi mi smo vstopili v njo in se prepričali kako deluje.

Kaj sploh je Camera Obscura?

Princip camere obscure (temne komore) je enostaven. Nanaša se na popolnoma zatemnjen prostor ali škatlo z zelo majhno luknjo, ki prepušča svetlobo v notranjost. Luknjica je toliko majhna, da se svetloba iz okolice prek nje preslika v notranjost. Na nasprotni strani od luknjice se pojavi obrnjena slika predmeta, ki pa ima ohranjene originalne barve in perspektivo. Če na nasprotno stran od luknjice pritrdiš pavs papir (močen, zelo prosojen papir), lahko sliko opazuješ od zunaj. Manjša kot je luknjica, večja in temnejša je nastala slika.

 

Princip delovanja camere obscure je osnova vsem današnjim fotoaparatom in kameram. Sčasoma so seveda namesto majhnih lukenj začeli uporabljati leče oziroma sisteme leč, saj je v tem primeru nastala ostrejša slika.

Camero obscuro so uporabljali številni umetniki pri realističnih in natančnih izrisih najrazličnejših motivov. Projicirana slika je služila kot osnova številnim slikarskim mojstrovinam.

Naš posnetek, ki smo ga naredili s camero obcuro.

 

Skupinska fotografija udeleležencev Foto dneva v Lendavi. Posneta s camero obscuro.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja