Bogomir Dolenc ob podpori domačinov odtekel del dobrodelnega teka po lendavski občini

Tekač Bogomir Dolenc bo v letošnjem projektu »Okrog Slovenije 2019 – za male viteze«, v 12. dneh obtekel Slovenijo. Teče za Ustanovo Mali vitez (fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka), kjer zbira sredstva za male borce. Sam projekt je dobil veliko podporo v okolju, saj ga je podrlo veliko občin, organizacij in društev. 

Bogomirja so danes na njegovem enajstem dnevu teka po Sloveniji ob vstopu v Lendavo spodbujali domači tekači, ki so ga spremljali do Dvojezične osnovne šole I, kjer so se jim pridružili učenci in učitelji in odtekli en krog z Bogomirjem. Nato je tekače čakala pogostitev v NK Nafta, tam so jih pričakali podporniki in donatorji, ki so prispevali za ustanovo Mali vitez. V Lendavi Bogomirja mestne oblasti, za razliko od sosednjih občin, niso podprle.

 
Pred Bogomirjem sta še dva dneva teka, 11. septembra se bo tako zaključil ekstremni tekaški projekt. Trasa projekta je dolga preko 1.200 km, Bogomir pa teče po cestah, najbližje meji republike Slovenije. 31. avgusta je s tekom pričel v Črni na Koroškem, kjer je tudi končni cilj. V živo lahko njegovo lokacijo spremljate tukaj. 

Kdo je Bogomir Dolenc?

Je tekač, triatlonec in je oče. Predvsem pa je človek. Je oseba, ki se je pred leti odločil spremeniti svoj način življenja, ki ni bil nikakor povezan s športom, gibanjem in rekreacijo. V to sta ga prisilila dva dogodka, iz katerih je dobil najboljše sporočilo življenja.

Njegova športa sta dva. Triatlon in tek. V triatlonu, za katerega pravi, da je najlepši šport, uživa zase in se prepusti uživanju lepot narave in okolja športa. V teku pa tekmuje v svoji tekmi, a ne s časom, hitrostjo in uvrstitvami, ampak z izvedenim dogodkom, kjer sebe in svoje telo podvrže ekstremu in na tak način pomaga zbirati denarna sredstva socialno ogroženim, lačnim in bolnim osebam.

Bogomir Dolenc je sprejel odločitev. Odločitev za gibanje in za športno življenje, s katerim želi dati sporočilo ostalim. Sporočilo je tudi nazorno podano v pogovoru z Dušanom Bernetom.

Z družino živi v Studenicah, kjer se tudi pripravlja na ekstremne športne projekte. Je predsednik športnega kluba E.M.I., katerega poslanstvo je podpirati tiste člane, ki s svojo športno dejavnostjo dosegajo ekstremne športne rezultate in v okolju puščajo večji športni, humanitarni in družbeni pomen. Je član tudi večih drugih društev, sodeluje pa tudi z mnogimi športnimi društvi iz drugih krajev Slovenije, ki razumejo njegovo razmišljanje, podpirajo njegovo delovanje in mu po svojih zmožnostih tudi pomagajo ter ga podpirajo.

Ustanova Mali vitez, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka
Rak je pri otrocih redko obolenje. V Sloveniji vsako leto za rakom oboli približno 50 otrok. A zdravljenje raka pri otrocih je v zadnjih treh desetletjih močno napredovalo. Terapija večine otroških tumorjev je multimodalna. Zdravljenje je kombinirano zdravljenje s citostatiki, RT in kirurško zdravljenje. Ozdravitev pri najpogostejših vrstah otroškega raka je od 50 do 90 %. A zdravljenje ne deluje le na tumorske celice, ampak poškoduje tudi normalne (zdrave) celice, zato pride do okvare tkiv in organov.

Posledice zdravljenja pri otroku so še večje, ker otrok v času zdravljenja še raste; tveganje za posledicami pa z leti še raste. Pozne posledice zdravljenja raka v otroški dobi so tisti učinki zdravljenja raka ali maligne bolezni, ki se pojavijo nekaj mesecev ali več let po končanem zdravljenju. Pozne posledice se v večini kažejo kot okvare žlez z notranjim izločanjem, srca, oči, notranjega ušesa, živčevja, ledvic, mišic in kosti, zobovja, pljuč, sečnega mehurja, prebavil. Pogoste so tudi funkcionalne motnje na področju inteligence in čustvovanja. Pri mladostnikih, zdravljenih zaradi raka v otroštvu, se lahko pojavijo tudi sekundarni tumorji.

Vse to nosijo mali vitezi s sabo skozi svoje življenje. In tukaj se pojavi vloga ustanove Mali vitez …

Ustanova Mali vitez, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka, pomaga ozdravljenim pri odpravljanju njihovih občutkov osamljenosti ter jih spodbuja, da bolj pozitivno gledajo na življenje. Omogoča jim skupinsko rehabilitacijo v toplicah in na taborih, druženje v okviru regijskih skupin in številne druge aktivnosti, poleg tega pa tudi psihološko ter medicinsko svetovanje.

Fundacija skuša mladim, ozdravljenim od raka, blažiti posledice zdravljenja, jim pomagati s tehničnimi pripomočki in jih podpirati, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno njihovim sposobnostim.

Ustanova spodbuja tudi delo na raziskavah o poznih učinkih zdravljenja raka pri otrocih, da bi lahko samo zdravljenje izpopolnili in bolje poskrbeli za posledice.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1027″ gal_title=”Bogomir Dolenc Lendava 2019″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja