Bliža se Velika noč

Bliža se Velika noč oziroma Vuzem, ki spada med najpomembnejše krščanske praznike, saj Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Jezusa so namreč na veliki petek križali in je tretji dan, torej v nedeljo, vstal od mrtvih.

Praznik simbolizira veselje in upanje, saj velja prepričanje, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt. S tem bi naj vsem prinesel upanje, Kristjanom pa upanje na vstajenje po smrti.

Omeniti velja, da se velikonočne tradicije seveda od države do države razlikujejo. Kljub temu tradicija veleva, da je na veliki petek zapovedan strogi post. Na veliko soboto sledi »žegnanje« oziroma blagoslov jedi. Le te se na nedeljsko jutro zaužijejo. Suho meso je kot simobil Kristusovega telesa, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren pa je simbol žebljev. Tu so še seveda peciva, ki predstavljajo trnjevo krono.

Kristus je vstal iz kamnitega groba podobno, kot pišče pride iz jajca, zato krst simbolizira vstop v novo življenje, jajce pa simbolizira znamenje Kristusovega vstajenja in istočasno krsta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja