Blažev rez vinske trte v Čentibi in pohod od kleti do kleti

Društvo vinogradnikov Čentiba je v nedeljo drugega februarja priredilo tradicionalni Blažev rez in pohod od kleti do kleti. V lepem vremenu so se vinogradniki Vinogradniškega društva Čentiba, skupaj z gosti iz sosednjih vinogradniških društev iz Nove, Letenya, Lentija, Pusztaszentlaszlója in Dobrovnika, na dan, ko goduje sveti Blaž, zbrali pri vaškem domu v Čentibi.

Na Blaževem rezu vinske trte in pohodu od kleti do kleti so počastili, oziroma obeležili svetega Blaža, zavetnika in prvega rezača vinske trte. Po starem ljudskem običaju vsak vinogradnik, preden gre v svoj vinograd na Blažev rez vinske trte, namesti na vinsko trto razne mesne dobrote. Čentibski vinogradniki so Blažev rez opravili pri vinogradniku Škrilcu, katerega vinograd obdeluje zet Bela Šimon. Bela je dolgoletni dejaven član čentibskega vinogradniškega društva.

Pohodniki  so nato nadaljevali pohod še do vinogradov ostalih članov društva in sicer do kleti Roberta Gönca, in naprej  proti Kaševem bregu k vinogradom  Lászlója Kereka in Mirana Pahorja. Tudi tam jih je pričakala doborodošlica s hrano in vinom. Po končanem pohodu so se pohodniki srečali v čentibskem vaškem domu, kjer so se okrepčali z večerjo in nadaljevali druženje ob glasbi.

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”1170″ gal_title=”Blažev rez DVČ 2020″]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja