Bioplinarna podjetja Ecos gre na dražbo

Okrožno sodišče v Murski Soboti je pozvalo banko Raiffeisen, naj sporoči, ali se strinja s prodajo bioplinarne v Lendavi. Banka Raiffeisen je namreč največja upnica v stečajnem postopku podjetja Ecos. Poziv okrožnega sodišča je seveda le formalnega pomena, kajti stečajni upravitelj Matjaž Nanut je od banke že pridobil soglasje za dražbo, ki bo predvidoma konec aprila. 

Podjetje Ecos naj bi bilo na dražbi po ocenjeni izhodiščni ceni 5,28 milijona evrov.

Bioplinarna v Lendavi ne obratuje več kot pol leta, a smrad ostaja FOTO: EcosPodjetje Ecos ima v lasti bioplinarno in nekaj kmetijskih zemljišč. To je praktično edino premoženje družbe z neomejeno odgovornostjo. Do stečaja je omenjeno premoženje bilo v lasti družine Jožefa Pavlinjeka. Vendar premoženje ocenjeno na okoli 5,28 milijona evrov še zdaleč ne bo poravnalo kar 24,7 milijonov evrov uradno priznanih terjatev, ki so večinoma dolgovi banki Raiffeisen. Gre za 19 milijonovo evrov dolga.

Okoljevarstvena inšpekcija je družbi lani naložila prepoved obratovanja in odpravo napak ter sanacijske ukrepe, ki pa niso bili izvedeni še danes. Zato je s strani Agencije Republike Slovenije za Okolje bilo podjetju odvzeto okoljevarstveno dovoljenje. A ukrep še ni pravnomočen…
 
Za podjetje so se zanimali tudi potenciali kupci
Po besedah stečajnega upravitelja Matjaža Nanuta, ki je želel za bioplinarno najti novega najemnika, ki tudi bil pripravljen, da nepravilnosti odpravi ter jo znova spravi v delovanje, je najboljše, če se bioplinarna proda. 
Namreč najbolj pošteno do novega lastnika bi bila prodaja, sicer se naložbe ne bodo mogle povrniti v kratkem času.
 
Lendavski župan, mag. Anton Balažek je izjavil, da prodaja in ponovni zagon ne bosta tako preprosti zadevi. »Nikoli več nočemo predelovalnice odpadkov, kar je bioplinarna postala v zadnjem času svojega delovanja, in hočemo, da se za zagon ponovno izvedejo vsi predpisani postopki in pridobijo vsa dovoljenja. Občina ni stranka v teh postopkih, a upam, da smo javnost in pristojne ustanove dovolj glasno opozorili, da takšne samovolje in nespoštovanja predpisov ne bomo več trpeli in da bodo zato pristojni dobro opravili svoje delo.«
 
 
 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja