Béla Hamvas Nem mind arany, ami réz (Ni vse zlato, kar je baker)

Včeraj se je v Gledališki in koncertni dvorani Lendava odvijala ponovitev drame Béle Hamvasa Nem mind arany, ami réz (Ni vse zlato, kar je baker).
Občinstvo je gledališko igro nagradilo z velikim aplavzom. Skupina je na oder postavila edino, doslej še nikoli uprizorjeno komedijo enega največjih mislecev 20. stoletja, in sicer z naslovom Ni vse zlato, kar je baker. Za režijo je bil odgovoren Csaba Formanek, pri delu mu je pomagal Olivér Takács.

Zgodba je pravljična. Kralj Medard, tiranski kralj, želi omožiti hčer, seveda pa ne z njenim izbrancem, ampak s princem, ki ga je izbral sam, da bi okrepil svojo oblast. O ženinu pa se govori, da ni čisto pri pravi pameti. Stari običaji v kraljestvu velevajo, da vladar pred potrditvijo zakonske zveze meče zlatnike med ljudi. Pred cerkvijo se je zbrala ogromna množica ljudi, da bi si nagrabili čim več zlatnikov. Medtem vojvoda Decius, kraljičnina resnična ljubezen, pride skrit v preobleki v palačo, da bi jo ugrabil. Toda arogantni kralj ne prizanese niti svoji družini, če le-ta nasprotuje njegovi odločitvi. Se tiran zmore soočiti sam s seboj? Lahko ljubezen premaga politične interese? Kdo bo zasedel prestol na koncu? In seveda: bodo reveži dobili zlatnike?

Besedilo, ki temelji na pravljici, odkrito nastavlja ogledalo družbi. Hrepenenje po zlatnikih, sanjarjenje beračev o denarju, kralj, ki ne prenaša kljubovanja, nestrpna domišljavost, sodne spletke, politična dejanja, koristolovstvo, dobičkarstvo – so stvari, ki so lahko ostra kritika tudi današnje družbe.

Igrajo:
Kovács Sándor v vlogi kralja Medárda,
Vörös Piroska v vlogi kraljice,
Kovács Álmos v vlogi norca,
Gal Patrik v vlogi starejšega Bazila,
Gal Tim v vlogi Deciusa,
Soos Sara v vlogi kraljične,
Magyar Alen v vlogi mlajšega Bazila,
Kološa Tanja v vlogi varuške in
Kopinja Ladislav v vlogi šefa policije
BREZDOMCI, DAME, IGRALCI, itd.

Glasba:
Lelkes Botond

Režiser:
Formanek Csaba

Sekundarni režiser:
Takács Olivér

Foto: Samira Hartmann

[Best_Wordpress_Gallery id=”799″ gal_title=”Ni vse zlato, kar je baker”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja