Analize vzorcev za bioplinarno niso pokazale onesnaženosti

Problematiko bioplinarne spremlja strokovna skupina. Analize, ki so jih pridobili z vzorčene zemljine niso pokazale prekomerne obremenjenosti, vendar kljub temu previdnost ni odveč. Občina poziva lastnike kmetijskih zemljišč, da naj ti ne dovolijo odlaganja odpadnih muljev, katerih izvora in kemičnih sestav ne poznajo. 

Naročnik analize vzorcev je bila občina Lendava. Ta je zahtevala analizo tal iz neposredne okolice bioplinarne, toda rezultat je pokazal, da prekomerne obremenitve ni. Drugače pa je v primeru potoka Kopica, ki pa ni direktno povezan z delovanjem bioplinarne. Obremenitve so namreč bile zaznanje že predhodno. Prav tako je strokovna skupina, ki spremlja problematiko bioplinarne pozvala civilno iniciativo, da ta naj predstavi svoje izsledke ter ugotovitve, ki bi pomagale pri nadaljnjem reševanju problema. Hkrati pozivajo k previdnosti. Lastnikom zemljišč je priporočeno, da ne dovolijo odlaganja snovi na kmetijska zemljišča, če niso prepričani v njihovo neoporečnost(izvor in analize). Pridobljeni podatki o vodenju postopkov s strani državnih institucij v zvezi z bioplinarno so pokazali na določene nedoslednosti pri izvajanju postopkov in na neustreznost predpisov.

Občina Lendava je podala pobudo za spremembo okoljske zakonodaje tako, da bi lokalnim skupnostim v določenih primerih priznali, da so stranke v postopku pri izdajanju okoljskih dovoljenj. Hkrati je bila podana tudi pobuda, da bi od bodočih investitorjev ob izdajanju okoljskih dovoljenj morala država zahtevati bančno garancijo za sanacijo okoljske škode, v kolikor bi do te prišlo. Upravljalec bioplinarne v Lendavi mora na podlagi inšpekcijske odločbe odstraniti ostanke predelave do konca marca 2018. V kolikor tega ne bo storil, bo bioplinarna izpraznjena na stroške države. Občina Lendava je zahtevala sestanek na ministrstvu prav zaradi tega, da se vsi postopki pospešijo in sredstva rezervirajo. 

Vir fotografije: Delo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja