Alsólakos: Régi fényképek kiállítása

Az alsólakosi faluotthon helyiségeiben rendezték a Szunyogh Sándor Művelődési Egyesület által gyűjtött régi fényképek kiállítását. A kiállítást Kepéné dr. Bihar Mária és dr. Kepe Lendvai Zoltán etnológus készítette. A megnyítón beszédében Kepéné dr. Bihar Mária az egybegyűlteknek elmondta, hogy az elmúlt években több ilyen eseménynek voltunk tanúi, hiszen nagy az érdeklődés a régi fényképek iránt – majd hozzátette – hamarosan egy könyvben szeretnék kiadni az alsólakosi és felsőlakosi fotók válogatását. Hangsúlyozta a virtuális kiállítók régi fényképeit, mint a Szlovéniai magyarság nemzetiségi múzeuma-virtuális és a Lendava nekoč – Lendva a múltban Facebook közösségi oldalt, amely a múltunk szintén fontos információforrása.

A kiállításon a látogatók megtekinthették az emberek életét, a mindennapi teendőket, szokásaikat, munkaakciókat, iskolai és temetkezési képeket, aratási szokásokat, katonák fényképeit. A kiállításon külön figyelmet szenteltek a falu szülöttének, Szunyogh Sándornak, ahol néhány gyermekei tulajdonában lévő fényképeket tekinthettek meg a látogatók.
A kiállítás arról szól milyen volt akkoriban az élet, a technológia és miként változtak az emberek. Egykoron az emberek szívesen segítettek egymásnak, szerettek társologni különböző munkálatok mellett, a házak építésénél vagy a szőlőhegyen való munka során. Ma erre ritkábban akad példa. Ezért jó volt látni az elődeink azon pillanatait, amikor csak fényképeken tudták rögzíteni az élet értékes pillanatait.
A kiállítást a Lendvai Galéria – Múzeum, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség támogatta.

[Best_Wordpress_Gallery id=”642″ gal_title=”Dol Lakoš razstava”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja