Akustični koncert Helene Blagne v sklopu njene velike turneje

V polni Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi je Helena Blagne Zaman dokazala, da še je vedno prva dama slovenske zabavne glasbe. Helena je s svojim stasom in glasom, navdušila obiskovalce včerajšnjega koncerta.

 

Življenje in kariera

Helena Blagne je prvič javno nastopila pri dvanajstih letih na amaterskem tekmovanju Prvi glas Gorenjske na Jesenicah. K odločitvi, da postane profesionalna pevka, je doprinesel uspeh s skladbo Santa Lucia, ki jo je na tem tekmovanju zapela. Na pevsko pot se je profesionalno podala leta 1986, ko je na makedonskem Makfestu s pesmijo Ko te ni dobila prvo nagrado občinstva in prvo nagrado strokovne žirije. Leto kasneje je na Splitskem festivalu z Morje, ljubezen moja dobila prvo nagrado občinstva. Postala je redna gostja in zmagovalka največjih festivalov na prostoru bivše države Jugoslavije.

Leta 1984 je s pesmijo “Ne hodi mi preblizu” nastopila na Pop delavnici. Med letoma 1987 in 1988 je pritegnila tudi širšo mednarodno pozornost, ko je nastopila na mediteranskem festivalu v Turčiji in na turnejah po Kanadi, ZDA in Avstraliji. Leta 1989 je zmagala na slovenskem festivalu Melodije morja in sonca s pesmijo Vrniva se na najino obalo, ki jo je zapela v duetu z opernim pevcem Nacetom Junkarjem. Zmago na Melodijah morja in sonca je dosegla znova čez tri leta s pesmijo Moj mornarček. Po osamosvojitvi Slovenije se je Helena obrnila k evropskemu občinstvu. Leta 1993 je s pesmijo Vzemi me nocoj nastopila na EMI in se uvrstila na 5. mesto. Na MMS 1993 pa je pristala na 2. mestu s pesmijo Bodi srečen, bambino. Album Nedotaknjena se je leta 1995 zelo dobro prodajal, saj je bilo prodanih 30.000 plošč. Za to je bila plošča dvakrat platinasta. Leta 1999 je na festivalu Eurofest s pesmijo Io sono sola osvojila prvo nagrado občinstva, prvo nagrado strokovne žirije, nagrado za najboljšo izvedbo in najprestižnejšo nagrado grand prix.

Zaradi priznanj na mednarodnih festivalih in uspešne glasbene poti so jo v Atenah izbrali za podpredsednico mednarodne žirije v MCNM (Mediterranean Collaboration of New Musicions) in v IIWMC (International Institute of Woman Musical Creativity), kateremu predseduje Stathis Ourkologlou.

Leta 2003 je z opernimi pesmimi nastopila na Viktorjih.

Po rojstvu sina Kristjana je naredila premor v glasbeni karieri; na odre se je vrnila leta 2002. Po 12-letnem intenzivnem študiju opernega petja pri priznani slovenski operni pevki in pedagoginji Ksenji Vidali Žebre (1913–2004) je začela ustvarjati album svetovnih opernih arij. Jeseni 2006 je svoje umetniško delovanje razširila še na gledališče, saj ji je eden najuspešnejših slovenskih režiserjev, Vito Taufer, zaupal vlogo Agave v spektakelski uprizoritvi Evripidove drame Bakhantke.

Od leta 2006 jo zastopa agencija Proartes.

Leta 2007 je skupaj z Mariem Galuničem vodila finalni izbor Eme 07.

Leta 2008 je pripravila turnejo ob svoji 20-letni pevski karieri. Izdala je album Reci mi.

Marca 2011 je s koncertom z Dunajskimi dečki kot prva slovenska glasbenica napolnila Areno Stožice. Ob tej priložnosti je izdala tudi nov album, na katerem je 10 starih pesmi v novi preobleki.

8. marca 2014 je v Cankarjevem domu priredila unplugged koncert, kjer je prepevala uspešnice v akustični preobleki. Kmalu zatem je izdala novo uspešnico v akustični obliki z naslovom Zame ni drame. V decembru je izdala kar 2 skladbi; V stari konobi s Kvatropirci in Za božič pridemo skupaj.

Oktobra 2017 je izdala pesem Ti boš vedno prvi, za katero je posnela tudi videospot. Pesem se je uvrstila med najbolj predvajane skladbe v Sloveniji, na lestvici najbolj predvajanih domačih skladb je dosegla celo drugo mesto. V mesecu dni si je njen videospot na kanalu Youtube ogledalo več kot 300.000 ljudi.

Po prodaji nosilcev zvoka je Helena Blagne najbolj uspešna slovenska pevka vseh časov, saj je doma in po svetu prodala več kot dva milijona plošč.

Foto: Peter Škrilec

[Best_Wordpress_Gallery id=”599″ gal_title=”Helena Blagne”]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja